De zesde ziekte tijdens je zwangerschap: reden tot zorgen?

Zwangere vrouw ligt op bed | Zesde ziekte tijdens je zwangerschap

Als zwangere maak je je vaker zorgen over dingen waar je anders misschien nooit zo bij stilstond. Dat is natuurlijk logisch, want je wilt er alles aan doen om risico’s op complicaties te vermijden. Dus raak je de kattenbak niet aan, eet je geen rauwe vis en laat je alcohol staan. Ook ‘gewone’ infectieziektes kunnen in sommige gevallen een risico vormen.

De zesde ziekte is een infectieziekte waar je misschien wel eens van gehoord hebt, en je afvraagt of dit invloed kan hebben op je zwangerschap. In deze blog leggen we je alles uit over de zesde ziekte tijdens de zwangerschap, en kunnen we je hopelijk ook een beetje geruststellen.

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een relatief vaak voorkomende infectieziekte. Het is een kinderziekte, net zoals bijvoorbeeld de mazelen, bof, waterpokken en de vijfde ziekte. Kinderziektes komen, zoals de naam al zegt, over het algemeen in de kindertijd voor, waarna er immuniteit ontstaat. Een aantal van deze ziektes kunnen soms nog bij volwassenen voorkomen, wanneer zij geen immuniteit hebben opgebouwd in de kindertijd.

Waar wordt de zesde ziekte door veroorzaakt?

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt voornamelijk voor bij jonge kinderen van 6 maanden tot ongeveer 2,5 jaar. Het is maar zelden dat de ziekte bij oudere kinderen of volwassenen de kop op steekt. Dit heeft ermee te maken dat de meeste mensen als kind al besmet zijn geweest met het virus. Alhoewel het dus niet waarschijnlijk is, is het ook niet uit te sluiten dat een volwassene de zesde ziekte krijgt.

De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij jonge kinderen
De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij jonge kinderen

Hoe wordt de zesde ziekte ook wel genoemd?

Een andere benaming voor de zesde ziekte is roseola of roseola infantum, omdat het gepaard gaat met een lichtrode, vlekkerige huiduitslag.

Is het besmettelijk?

Een kind met de zesde ziekte is al besmettelijk voordat er symptomen optreden. Dit maakt het lastig om besmetting te voorkomen. Er bestaat geen vaccinatie tegen de zesde ziekte.

Oorzaak en symptomen

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door twee humane herpesvirussen: type 6 en type 7. Er zijn verschillende andere virussen in de herpes familie die ook veel voorkomen, bijvoorbeeld het herpes zoster virus wat gordelroos veroorzaakt. De bekende koortslip komt door besmetting met het herpex simplex virus.

Hoe wordt de ziekte verspreid?

De virussen die de zesde ziekte veroorzaken worden verspreid door bijvoorbeeld niezen, hoesten of praten.

Wanneer zijn de symptomen zichtbaar?

Wanneer een kind besmet raakt met het virus, duurt het nog ongeveer 8 tot 14 dagen voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Over het algemeen begint de ziekte met plotselinge, hoge koorts. Wanneer de koorts zakt, ontstaan er kleine lichtrode vlekjes op de huid. Dit is meestal op de romp en nek, en de vlekjes kunnen wel wat lijken op de uitslag die je bij rode hond ziet. De uitslag jeukt niet en verdwijnt ook vanzelf weer na een aantal dagen.

Baby meisje dat last heeft van de huiduitslag roseola
Baby meisje dat last heeft van de huiduitslag roseola

Ook klieren kunnen opgezet zijn

Naast de hoge koorts en de uitslag, kunnen de klieren in de hals en achter de oren wat opgezet zijn. Soms komen er nog wat andere symptomen voor, zoals lichte oorpijn of een milde luchtweginfectie, maar over het algemeen blijft het bij koorts en uitslag. Er doen zich dan ook over het algemeen geen complicaties voor. Een koortsstuip kan eventueel wel optreden door de hoog oplopende koorts.

Hoe bevorder je herstel van de zesde ziekte?

Voldoende vocht, rust en eventueel paracetamol zijn eigenlijk genoeg om het herstel te bevorderen. Binnen enkele dagen gaat de ziekte dan vanzelf over en meestal is het niet nodig om te huisarts te bellen. Mocht je desondanks toch twijfels hebben, of is je kind jonger dan drie maanden, neem dan uiteraard wel contact op met je huisarts.

Risico’s tijdens zwangerschap

Omdat de ziekte meestal niet bij volwassenen voorkomt, is kans dat je zelf de zesde ziekte krijgt tijdens je zwangerschap dus erg klein.

Hoe kan ik de zesde ziekte krijgen tijdens zwangerschap?

Je kunt nog wel met het virus in aanraking komen wanneer je kleine kinderen om je heen hebt. Besmetting is dan mogelijk als je zelf niet immuun bent. Gelukkig is er ook in dit geval weinig aan de hand. De zesde ziekte is een onschuldige ziekte en is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar toch is het zaak wel voorzichtig te zijn wanneer in je omgeving een kind besmet is.

De zesde ziekte is gelukkig niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen
De zesde ziekte is gelukkig niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Waarom is de kans klein dat je het krijgt tijdens zwangerschap?

De reden hiervoor is dat een aantal kinderziektes op elkaar lijkende symptomen hebben, zoals bijvoorbeeld hoge koorts en vlekjes. Zolang nog niet bekend is dat het inderdaad om de zesde ziekte gaat, bestaat de kans dat het om een andere kinderziekte gaat. En een aantal daarvan, zoals waterpokken of de vijfde ziekte, brengen wel risico’s voor zwangere vrouwen met zich mee.

En waterpokken dan?

Waterpokken bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Deze ziekte kan voor vervelende complicaties zorgen tijdens de zwangerschap en de bevalling. De huiduitslag die met waterpokken gepaard gaat, worden snel jeukende blaasjes.

Het verschil met vijfde ziekte

Ook de vijfde ziekte heeft lichtrode vlekjes als symptoom. Anders dan bij de zesde ziekte gaan deze vlekjes wel gepaard met jeuk. Het kind heeft ook felrode wangen en andere ziekteverschijnselen. Deze ziekte kan in een aantal gevallen ook een risico vormen in de eerste 20 weken van de zwangerschap.

Laat je bij twijfel adviseren door de huisarts

Wanneer de huisarts vaststelt dat het om een besmetting met de zesde ziekte gaat, is er geen reden tot zorgen over het verloop van de zwangerschap of eventuele risico’s voor de baby. Het is wel zo dat voor zwangeren bepaalde geneesmiddelen of pijnstillers worden afgeraden. Des te meer reden dus om genoeg rust te nemen zodat je volledig kan herstellen.

Neem voldoende rust om goed te herstellen

De zesde ziekte vermijden

Ondanks dat de zesde ziekte onschuldig is, wil je toch het liefste het zekere voor het onzekere nemen en voorkomen dat je besmet raakt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de zesde ziekte, maar voor elke besmettelijke ziekte. Let in het algemeen op het volgende:

  • Was je handen regelmatig.
  • Leer kinderen om papieren zakdoekjes te gebruiken en in de elleboog te niezen of hoesten.
  • Houdt afstand van kinderen en volwassenen met ziekteverschijnselen.
  • Zorg voor gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen zodat je afweersysteem optimaal werkt.

Het is natuurlijk niet altijd te vermijden dat je in contact komt met een besmet kind, bijvoorbeeld als je eigen kind de zesde ziekte heeft. Het virus is gelukkig niet heel erg besmettelijk, en in principe is er ook geen reden tot zorgen over een eventuele besmetting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.