Tintelende handen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw met haar handen op haar buik | Tintelende handen bij zwangerschap

Tintelingen, pijnlijke vingers, gevoelloosheid van de handen. Dit zijn veelvoorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Dit zijn veel voorkomende symptomen die in veel situaties voorkomen, maar zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw, die wordt gekenmerkt doordat deze ziekten vaker voorkomen dan in andere levensfasen.

Abnormaal gevoel

Het tintelende gevoel in de vingers of handen is abnormaal, behalve wanneer de arm in dezelfde positie blijft. Inductie van tintelingen wordt echter altijd beschouwd als een niet te onderschatten symptoom en moet worden onderzocht. Het kan zelfs een van de symptomen zijn van het carpaaltunnelsyndroom.

Wat is het carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is het knellen van de zenuwen in de pols. Deze zenuw verbindt de onderarm met de hand en gaat door een zeer smal kanaal.

Vrouw die last heeft van carpaal tunnelsyndroom
Vrouw die last heeft van carpaal tunnelsyndroom

Wat gebeurt er als de zenuw wordt samengeknepen

Als de zenuw wordt samengeknepen, krijgt deze heel weinig bloed. Als gevolg hiervan verschijnt ischemische pijn (d.w.z. geen bloedtoevoer) vanaf het knijppunt naar beneden. Tintelingen zijn de meest voorkomende klacht van dit syndroom, maar het is niet noodzakelijk het enige symptoom dat door patiënten wordt gemeld.

Is er een vaker voorkomende zwangerschapsperiode

De laatste drie maanden is de meest voorkomende periode van het syndroom. In deze drie maanden neemt het gewicht aanzienlijk toegenomen wat leidt tot een toename van het vasthouden van lichaamswater. Als gevolg hiervan wordt de structuur waar de zenuw doorheen gaat versmald, zodat de geringste drukverhoging voldoende is om zenuwbeschadiging en onder andere tintelende vingers te veroorzaken.

Voorkomen van carpale tunnelsyndroom tijdens de zwangerschap

Om het carpale tunnelsyndroom te voorkomen, is het voldoende om alle situaties te vermijden die beknelling van de zenuw kunnen veroorzaken. Zo moeten houdingen die de druk op de zenuw verhogen, langdurig buigen van de pols, zich herhalende bewegingen na elkaar worden vermeden.

Je houding variëren

Probeer vanuit systematisch oogpunt (d.w.z. van het gehele lichaam) moet je je houding regelmatig te variëren.

Hoogzwangere vrouw die in een ontspannende zittende houding aan het bellen is
Hoogzwangere vrouw die in een ontspannende zittende houding aan het bellen is

Gewichtstoename beperken

Voor zwangere vrouwen kan het syndroom worden voorkomen door te proberen de onvermijdelijke gewichtstoename onder controle te houden.

Kan het helpen door niet op je zij te slapen

Theoretisch is dit juist, maar in de praktijk is het moeilijk om de gewenste positie gedurende de rustperiode te handhaven. Zelfs als je jezelf dwingt in een bepaalde houding in slaap te vallen, verander je in de loop van de nacht van houding naar de houding waaraan je het meest gewend zijn. In het algemeen is er een verhoogde druk op de zenuw wanneer je op je buik slaapt of met je handen onder je gezicht.

Oefeningen die het begin van het syndroom kunnen vertragen

Hoewel oefeningen het ontstaan van het carpale tunnelsyndroom niet voorkomen, kunnen ze in sommige gevallen wel helpen om de symptomen minder waar te nemen in de handen. Bijvoorbeeld, de pols in extensie houden, in deze positie ademhalen of draaiende bewegingen maken, de elleboog strekken zijn allemaal manoeuvres die de circulatie reactiveren en meer bloed naar de zenuw brengen. Op die manier wordt een vermindering van de tintelingen in de handen waargenomen.

Oefeningen die het carpale tunnelsyndroom kunnen verminderen
Oefeningen die het carpale tunnelsyndroom kunnen verminderen

Je mag echter niet vergeten dat met deze oefeningen het tintelend gevoel vermindert, omdat door de zwaartekracht de bloedstroom naar de handen toeneemt, maar de druk op de zenuw niet afneemt.

Wanneer moet een specialist worden geraadpleegd

Het vervelende gevoel in de vingers is nooit een fysiologische situatie, maar niet als de situatie verband houdt met een houding. In alle andere situaties waarin een tintelend gevoel zich manifesteert of aanhoudt, is het advies de specialist te raadplegen, die naar de patiënt luistert, de handen bekijkt en een klinische beoordeling maakt.

Wat bij twijfel

In geval van twijfel wordt elektromyografie verricht, een eenvoudig en niet-invasief onderzoek (alleen een beetje vervelende) dat de dokter in staat stelt te zien hoe de zenuw werkt en hoe snel hij de elektrische prikkel van het ene punt naar het andere geleidt. Hoe sneller de prikkel wordt geleid, hoe beter de gezondheid van de zenuw.

Wanneer is een operatie nodig

Carpaal tunnel ondersteuning polsbrace
Carpaal tunnel ondersteuning polsbrace

In eerste instantie of wanneer elektromyografie een geringe mate van zenuwklachten aantoont, kan behandeling met conservatieve methoden, zoals oefeningen of het plaatsen van een brace ’s nachts voldoende zijn. Die brace houdt de pols in extensie om de zenuwcompressie te verminderen, voldoende zijn.

Als de symptomen daarentegen ernstiger zijn dan alleen maar tintelende vingers en een conservatieve behandeling niet doeltreffend is, maar vooral als de elektromyografie een aanzienlijke mate van zenuwpijn aantoont, dan wordt een operatie aanbevolen.

Wat is het verschil tussen tintelende vingers en een trigger finger

De trigger finger is een ander ziektebeeld dan het carpale tunnelsyndroom. De trigger finger is een ontsteking van een pees die in volume toeneemt doordat de peesschede eromheen iets dikker wordt. Net als bij carpale tunnel, komt dit probleem aan de handen vaak voor tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

De behandeling kan uitgesteld worden

In tegenstelling tot het carpale tunnelsyndroom, dat onmiddellijk moet worden behandeld om te voorkomen dat de zenuw ernstig wordt aangetast, kan de behandeling van de trigger finger worden uitgesteld als de patiënt de pijn kan verdragen. In de tussentijd kan een brace worden aangedaan, fysiotherapie worden toegepast of cortisonen worden gebruikt.

Het syndroom van De Quevain belast ook de handen

In de postnatale periode, kan het syndroom van De Quervain veel moeders treffen.

Wat zijn de symptomen

De ziekte van De Quervain is een aandoening is een ontsteking van de twee pezen die de duim en de hand verbinden. Als je lange tijd een belastende houding aanneem met de handen, kunnen de pezen ontstoken raken, met als gevolg pijn en moeilijkheden bij het bewegen en draaien van de pols. Het komt voor in de postnatale periode omdat de beweging die je maakt om het hoofdje van de baby te ondersteunen, de pezen doet lijden.

Moeder die het hoofdje van haar kindje ondersteunt
Moeder die het hoofdje van haar kindje ondersteunt

Hoe wordt de juist diagnose gesteld

Bij tintelende vingers en pijn in de handen is de diagnose meestal eenvoudig. Een echografie geeft meestal definitief duidelijkheid of het over het carpale tunnelsyndroom gaat.

Wat zijn mogelijke behandelingen

Voor de behandeling ervan bestaan minimaal invasieve ingrepen, niet alleen chirurgisch maar ook verdovingskundig. Een verdovingspunctie in de pols kan volstaan. Het heeft geen invloed op de gezondheid van het ongeboren kind. Er is ook geen behoefte aan postoperatieve antibiotica of pijnstillers.

Kan de moeders na de geboorte haar baby normaal verzorgen

Ja, dankzij de minimaal invasieve technieken kan de patiënte zonder pijn haar vroegere handelingen en bewegingen met de handen hervatten.

Carpale tunnelsyndroom na de bevalling

Borstvoeding is een bijzondere situatie die een verstoring van het hormonale evenwicht van de vrouw veroorzaakt en leidt tot het vasthouden van water. Dit kan op zijn beurt ontstekingssituaties in de pezen veroorzaken.

Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft
Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft

De rol van de fysiotherapeut

In de pre-operatieve fasen is de fysiotherapeut de figuur die de braces op de handen van de patiënt afstemt, haar vertelt welke bewegingen zij moet maken om minder tintelende handen te hebben. De fysiotherapeut kan ook adviseren of een operatie noodzakelijk is. De fysiotherapeut troost de patiënt en nodigt haar uit haar handen te gebruiken, in plaats van daadwerkelijk fysiotherapie te doen. De beste fysiotherapie is als de patiënt haar handen en vingers normaal gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.