Eerste symptomen zwangerschap

Zwangere vrouw | Eerste symptomen zwangerschap

Om vast te stellen dat de eerste weken van de zwangerschap aangebroken zijn, zijn een zwangerschapstest en een bloedtest die de hoeveelheid Beta-hCG in het bloed aantoont, van belang om te bewijzen dat je echt zwanger bent. Maar er zijn enkele kleine, veelzeggende eerste symptomen van zwangerschap die er kunnen op wijzen dat je zwanger kunt zijn.

Eerste tekenen die wijzen op een zwangerschap

Zwangerschapsverschijnselen tijdens de vroege zwangerschap: wat zijn de meest voorkomende? Misselijkheid, vermoeidheid, gevoeligere borsten… Maar om zeker te zijn, moet je een zwangerschapstest doen.

Positieve zwangerschapstest

Eerste zwangerschapssymptomen

Het eerste teken van zwangerschap is ongetwijfeld de afwezigheid van de menstruatie gedurende twee of drie opeenvolgende maanden. Maar vóór het uitblijven van de menstruatie ervaren sommige zwangere vrouwen andere symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap:

 • vertraagde menstruatie
 • kleine hoeveelheden bloedverlies
 • gevoelige borsten
 • veranderende tepelhoven
 • spanning in de onderbuik
 • drang om vaker te plassen
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • plotselinge veranderingen in de stemming
 • misselijkheid
 • constipatie
 • droge ogen
 • neusverstopping

Niet altijd gemakkelijk om signalen te begrijpen

Soms is de wens om zwanger te worden misleidend en kunnen sommige zwangerschapssymptomen verkeerd worden begrepen, ook omdat ze vaak lijken op de symptomen die in de premenstruele periode kunnen optreden.

Vertraagde menstruatie

Als je regelmatige cyclus hebt, is het uitblijven van de menstruatie het eerste en betrouwbaarste symptomen van zwangerschap.

Toch geen absolute zekerheid

Een vertraging hoeft echter niet te betekenen dat je zwanger zult zijn, want het kan ook andere oorzaken hebben, zoals onregelmatige cycli, het gebruik van bepaalde medicijnen, de aanwezigheid van ziekten zoals diabetes of polycysteus ovarium syndroom.

De symptomen van een zwangerschap en menstruatie kunnen op elkaar lijken

Licht bloedverlies

In het begin van de zwangerschap kan er licht bloedverlies zijn. Dit is moeilijk te verwarren met een menstruatie omdat het minder lang duurt, meestal een dag, en lichter van kleur is. Deze verliezen treden meestal op wanneer het embryo in de baarmoeder wordt geïmplanteerd (tussen één en twee weken na de bevruchting), maar kunnen zich ook tijdens de eerste twaalf weken voordoen.

Zwangerschapsbloedingen zijn een bron van zorg

Bloedingen veroorzaken vaak angst voor een dreigende miskraam bij zwangere vrouwen. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan een bloeding optreden door het loslaten van de trofoblast, een soort placenta die de bevruchte eicel van voedsel voorziet. Meestal heeft dit probleem geen invloed op de groei van de foetus, maar het is toch goed om de aard ervan vast te stellen.

Laatste menstruatie met lichte bloeding

Andere keren kan de afscheiding het gevolg zijn van een zogenaamde “valse menstruatie”, d.w.z. een lichte afscheiding op de dagen waarop de eisprong of de maandelijkse cyclus had moeten plaatsvinden.

Wat bij hevige bloedingen

Als er daarentegen sprake is van een hevige bloeding, kan dit wijzen op een dreigende miskraam en is een bezoek aan de spoedafdeling aangewezen.

Misselijkheid of braken

Dit is een van de eerste zwangerschapssymptomen en kan tussen twee en acht weken na de conceptie optreden en de hele zwangerschap aanhouden. Niet alle vrouwen die zwanger zijn hebben er echter last van en daarom kan de afwezigheid van misselijkheid niet worden opgevat als een teken dat je niet zwanger kunt zijn.

Vermoeidheid

Sommige vrouwen voelen zich al moe vóór de maandstonden, maar het verschijnsel is het meest uitgesproken in de eerste weken van de zwangerschap, wanneer sommige vrouwen die zwanger zijn zich uitgeput voelen omdat de hormoonhuishouding verandert.

Neem bij vermoeidheid voldoende rust
Neem bij vermoeidheid voldoende rust

Hormoon progesteron

De progesteronspiegel stijgt tijdens de zwangerschap, waardoor in de eerste weken een extra parameter voor het toezicht op het verloop van de zwangerschap wordt verschaft. Als de progesteronspiegel niet goed stijgt als je zwanger bent, wat met geschikte tests kan worden gecontroleerd, kun je het risico lopen op een miskraam. Deze hormonale veranderingen spelen een diepgaande rol bij het voorkomen van vroeggeboorte en daarom kan de gynaecoloog bij een zwangerschap die als risicovol worden beschouwd, de toediening aanbevelen van geneesmiddelen met progesteron.

De aandrang om vaker de plassen

Zelfs in de eerste weken dat je zwanger bent kun je de behoefte voelen om vaker dan normaal te plassen. Dit komt doordat er hormonale verandering zijn waarbij het hormoon choriongonadotrofine de bloedtoevoer naar het bekkengebied verhoogt. Dit verhoogt de hoeveelheid vocht die door de nieren wordt gefilterd en daardoor ook de hoeveelheid urine.

Hyperpigmentatie van de huid

Vanaf de eerste dagen dat je zwanger bent kun je een lichte verdonkering van de tepelhof en de tepel waarnemen. Dit kan later worden aangevuld met het verschijnen van de linea alba tussen de navel en het schaambeen: dit is altijd “de schuld” van de hormoonhuishouding die verandert. Daardoor wordt de productie van melanocytaire cellen gestimuleerd, de cellen die het donkere pigment van de huid “produceren”.

De linea alba of linea nigra

Dit is een lijn van donkerder huid die bij sommige vrouwen die zwanger zijn kan vormen in de strook van de navel tot het schaambeen.

Verlangen of afkeer

Honger, verlangen naar of afkeer van bepaalde spijzen, gevoeligheid voor bepaalde geuren. In het begin van dat je zwanger bent worden de zintuigen verfijnd en bepaalde spijzen of geuren die vroeger aangenaam waren, worden afstotelijk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij koffie of de geur van tabak, en is waarschijnlijk een verdedigingsmechanisme voor de vrouw die zwanger is en baby, omdat dit gevaarlijke stoffen zijn als je zwanger bent.

Veel zwangere vrouwen vinden de geur van koffie niet prettig
Veel zwangere vrouwen vinden de geur van koffie niet prettig

Het verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen en een duidelijke toename van de honger kunnen er op wijzen dat je zwanger bent als je maandstonden op zich laten wachten. Het transformatieproces dat met de zwangerschap begint, vergt kracht en het lichaam verbruikt meer energie.

Dit is de reden waarom veel vrouwen die zwanger zijn een grotere eetlust hebben. Maar vrouwen krijgen ook hongeraanvallen voor hun menstruatie of tijdens perioden van veel stress. Het advies is om niet toe te geven aan hongeraanvallen en een evenwichtige voeding te volgen als je zwanger bent.

Gevoelige borsten

Kan je niet meer op je buik slapen? Als gevolg van de hormonale storm die onmiddellijk na de bevruchting opstak, groeien de borstklieren, worden de borsten groter en harder en voel je vaak een pijnlijke spanning, vooral een week of twee na de bevruchting.

De borsten ondergaan tijdens de zwangerschap een reeks veranderingen omdat het lichaam zich aanpast en voorbereidt op de geboorte van de baby. Deze veranderingen aan de borsten kunnen worden teruggevoerd op de schommelingen in de hormoonspiegels die zich gewoonlijk in deze fase van het leven van een vrouw voordoen.

De veranderingen aan de borsten worden nog duidelijker in het tweede trimester wanneer de lobben verder groeien en zich iets als colostrum begint te vormen. Bovendien vergroten de normaal aanwezige bloedvaten hun bloedtoevoer in de loop van de maanden.

Harde en opgeblazen buik

De verhoogde productie van progesteron tijdens de zwangerschap beperkt de activiteit van de darmen, waardoor constipatie en een opgeblazen gevoel ontstaan. Dergelijke problemen kunnen zich echter ook onafhankelijk van de zwangerschap voordoen.

Eén van de eerste symptomen is een harde opgeblazen buik
Eén van de eerste symptomen is een harde opgeblazen buik

Spanning in de onderbuik

Voel je een spanning in je onderbuik die anders is dan de gebruikelijke buikpijn voor je menstruatie? De baarmoeder groeit ter voorbereiding op de zwangerschap, de bloedtoevoer neemt toe en er verschijnen nieuwe bloedvaten, en dit kan gepaard gaan met een typische spanning in de onderbuik. Sommige vrouwen die zwanger zijn zeggen dat ze voelen dat er iets in hun buik gebeurt.

Soms kun je ook een trekkend gevoel in je lies voelen, omdat de hormonale veranderingen die plaatsvinden de ligamenten losser maken, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan de buik die groeit.

Zwangerschapssymptomen kwaaltjes

Hoofdpijn

Het kan soms gebeuren dat de plotselinge toename van de hormoonproductie in de eerste weken van de zwangerschap tot hoofdpijn leidt.

Stemmingswisselingen

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen plotselinge veranderingen in de stemming veroorzaken. De eerste symptomen kunnen al enkele weken na de conceptie optreden.

Is slapeloosheid een zwangerschapssymptoom

Slapeloosheid in het algemeen is een veel voorkomend verschijnsel dat vrouwen die zwanger zijn herkennen, vooral in het eerste en het laatste trimester dat ze zwanger zijn. Maar kan het beschouwd worden als een van de eerste zwangerschapssymptomen? Het zou kunnen, maar er is nog te weinig over bekend.

Slapeloosheid is een veel voorkomend verschijnsel bij zwangere vrouwen
Slapeloosheid is een veel voorkomend verschijnsel bij zwangere vrouwen

Constipatie

Progesteron ligt aan de basis van zwangerschapsconstipatie en kan een van de zwangerschapssymptomen zijn. Het moet de samentrekkingen van de baarmoeder op afstand houden, maar het vertraagt ook de darmperistaltiek. Het slechte nieuws is… het is een probleem dat kan blijven of terugkomen tijdens je zwangerschap.

Constipatie: wat te doen

 • meer drinken
 • de vezelconsumptie te verhogen
 • oefening, om peristaltische stoelgang te helpen.

Verstopte neus

De verhoogde productie van hormonen in het bloed kan ook voelbaar zijn in de neusslijmvliezen: je neus kan droog zijn, gemakkelijk bloeden of lopen.

Andere eerste symptomen dat je zwanger bent

Lage bloeddruk

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is vermoeidheid die voor veel vrouwen die zwanger zijn gepaard gaat met schommelingen in de bloeddruk. Een waarde waarmee rekening moet worden gehouden (vooral als we het hebben over hypertensie vanwege het risico van pre-eclampsie of gestosis in de zwangerschap) volgens vele studies waarin ook het verband tussen lage bloeddruk bij de vrouw die zwanger is en de risico’s voor de foetus wordt benadrukt.

Rugpijn

Rugpijn kan worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon relaxine dat de gewrichtsbanden helpt ontspannen ter voorbereiding op de bevalling, waardoor je een wijdverbreid gevoel van ongemak krijgt.

Rugpijn is ook een veelvoorkomend symptoom bij een zwangerschap

Metaalsmaak in de mond

Het heet dysgeusia en het veroorzaakt dat metaalachtige gevoel in de mond dat ook een van de eerste symptomen kan zijn volgens deskundigen.

Druk rond de navel

Volgens deskundigen kan een vreemde druk rond de navel ook worden beschouwd als een vroeg zwangerschapssymptoom.

Overtollig speeksel

Artsen hebben bevestigd dat ptyalisme, of verhoogde speekselafscheiding, bij veel vrouwen die zwanger zijn een veel voorkomend symptoom is in de eerste weken van de zwangerschap.

Laag libido

Volgens een onderzoek zijn geringe belangstelling voor seks en een laag libidoniveau kenmerkend voor de eerste weken van de zwangerschap. Het zou vooral te wijten zijn aan de toename van de zwangerschapshormonen, maar ook aan het ongemak van de lichamelijke klachten die ermee gepaard gaan.

Vaak heeft een vrouw weinig zin in seks in de eerste weken van een zwangerschap

Eerste zwangerschapssymptomen of premenstruele symptomen

De eerste zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw en kunnen vaak worden verward met premenstruele syndromen, die vaak vergelijkbaar zijn omdat de hormonale situatie vergelijkbaar is.

Wat hebben eerste zwangerschapssymptomen dat je zwanger bent en premenstruele symptomen gemeen

 • Bekkenpijn in het gebied van de eierstokken;
 • Gevoeliger en gezwollen borsten of tepels;
 • Hoofdpijn;
 • Onstabiele stemming.

Ovulatie bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde zwangerschapssymptomen optreden die erg lijken op die van eisprong die stijgt. In het bijzonder:

 • Witte draderige vaginale afscheiding;
 • Bruinachtige afscheiding.

Vaak kan er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een overvloedige hoeveelheid witte, draderige afscheiding zijn, wat erop kan wijzen dat de eisprong aan de gang is. In werkelijkheid zijn deze verliezen volkomen normaal en worden ze veroorzaakt door een verhoogde oestrogeenproductie.

Is de zwangerschapstest positief

Er zijn enkele zaken die je onmiddellijk kunt doen als je test voor zwangerschap positief is en het vast staat dat je zwanger bent:

 • Kies wie je zal volgen: je gebruikelijke gynaecoloog, verloskundige, consultatiebureau, polikliniek verloskunde en gynaecologie van het ziekenhuis waar je denkt te bevallen;
 • Foliumzuur innemen: het zou ideaal zijn hiermee te beginnen vóór je zwanger bent (drie maanden of minstens één maand vóór de zwangerschap) om aangeboren afwijkingen te voorkomen, vooral die welke de neurale buis aantasten;
 • Controleer de geneesmiddelen die je gebruikt en vraag je gynaecoloog advies voordat je ze inneemt;
 • Schrap alcohol en roken. Dit helpt ook om gemakkelijker zwanger te worden;
 • Neem voorzorgsmaatregelen tegen toxoplasmose, zoals alleen gekookt vlees eten en rauwe groenten wassen;
 • Vermijd intensieve of traumagevoelige sporten zoals skiën of boksen. Beweging is goed in de zwangerschap, maar kies wat het beste bij uw nieuwe toestand past;
 • Vermijd de sauna na een positieve zwangerschapstest. Je verblijf in de sauna kan de bloeddruk verlagen en de lichaamstemperatuur en het zweten doen toenemen, waardoor je het risico loopt op oververhitting, uitdroging en flauwvallen;
 • Vrouwen die zwanger zijn moeten veel water drinken;
 • Bescherm je huid tegen de zon met een hoge beschermingsfactor, vooral op het gezicht, om chloasma gravidarum te voorkomen;
 • Volg het vaccinatieschema tegen griep en covid.
Een gelukkig stel dat net ontdekt dat ze zwanger zijn

Niet iedereen heeft alle zwangerschapssymptomen

De eerste week van de zwangerschap kan symptomen van zwangerschap voorbijgaan of zich op de een of andere manier manifesteren. Er zijn enkele zwangerschapssymptomen die zich vanaf de eerste dagen van de zwangerschap kunnen voordoen, hoewel de meeste vrouwen die zwanger zijn pas later enkele veranderingen beginnen op te merken.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Stel dat je er nu zeker van bent dat je zwanger bent, dan komt de volgende stap.. het vertellen. Spannend! Aan wie ga je het vertellen als eerst? Om je op weg te helpen schreven we een blog: Ik ben zwanger, wanneer vertel ik dat?

Onthoud dat elke vrouw en elke zwangerschap anders is

Daardoor kunnen weinig zwangerschapssymptomen als algemeen worden beschouwd. Gelukkig zul je niet noodzakelijkerwijs alle beschreven zwangerschapssymptomen ervaren, hoewel er wel eerste symptomen kunnen zijn. Als er zwangerschapssymptomen zijn die je in verwarring brengen, is ons advies altijd om ze met je arts te bespreken.

De uitgerekende datum voor de bevalling

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een van de eerste vragen die veel ouders zich stellen na de eerste symptomen van zwangerschap is wanneer je baby geboren zal worden.

Een zwangerschap is een spannende reis voor zowel de man als de vrouw
Een zwangerschap is een spannende reis voor zowel de man als de vrouw

Het berekenen van de geboortedatum is super eenvoudig

Afhankelijk van het feit of je rekent vanaf de eerste dag van je laatste maandstonden of vanaf het moment van de conceptie, duurt de zwangerschap 280 tot 282 dagen of 266 tot 267 dagen. Veel vrouwen die zwanger zijn, kunnen echter niet meer het precieze tijdstip van de bevruchting bepalen.

Artsen en vroedvrouwen baseren hun berekeningen daarom op de lengte van de cyclus en de eerste dag van de laatste maandstonden. Bij een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen, kunt je negen maanden en zeven dagen optellen bij de eerste dag van je laatste maandstonden- en dan heb je al de berekende geboortedatum.

Een spannende reis

Na de eerste zwangerschapssymptomen staat je een spannende reis vol emotionele en fysieke veranderingen te wachten. Schaf bij de beginnende zwangerschapssymptomen eventueel een zwangerschapskalender aan. Hier kun je zien wat er met je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap en hoe de baby zich van week tot week ontwikkelt bij de vrouw die zwanger is.

We hebben nog meer geschreven hierover, in een overkoepelend blogartikel die je alles verteld over zwanger zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.