Voedingsschema Baby

Vader voedt baby met lepel die thuis in de kinderstoel zit | Voedingsschema baby

Opeens is het dan zover. Na negen maanden in jouw buik ligt je kleine wondertje voor het eerst in je armen. Veel ouders worden direct overvallen door heel veel liefde. Maar ook door ontzettend veel vragen, twijfels en onzekerheden. Eén daarvan is voeding. Niet geheel onbegrijpelijk als je bedenkt dat slaap en voeding de hoofdingrediënten zijn voor de groei van je baby. 

Welk schema kun je nou aanhouden voor jou en je baby als het gaat om voeding? En is er een schema voor vaste voeding voor je baby? Wij praten je helemaal bij over voedingsschema voor baby’s, ontdek snel alle need to knows!

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Schema baby voeding

We nemen je per fase mee in het passende schema voor babyvoeding en zullen aangeven wanneer het moment is om over te schakelen naar het schema vaste voeding voor baby’s. Ook de tijd om te gaan proberen met oefenhapjes en voedingsschema’s met groente en gepureerd fruit komen aan bod. En het langzaam afbouwen van borst- of flesvoeding. Lees je mee?

Voedingsschema baby 1 week

Als pasgeboren baby’s 1 week oud zijn en je geeft borstvoeding dan kun je voeden op verzoek, op het moment dat je kleintje honger heeft. In het prille begin zal jouw kindje per 24 uur wel tien tot twaalf keer willen drinken.

Geef je flesvoeding en ben je benieuwd naar het voedingsschema voor flesvoeding voor een baby van 1 week? Je kunt aanhouden dat je kleintje ongeveer 150 ml flesvoeding per kilogram gewicht per dag nodig heeft.  

Voedingsschema baby 2 weken

Als je baby 2 weken oud is kun je gemiddeld acht tot tien voedingen per dag als voedingsschema hanteren bij borstvoeding. Bij flesvoeding kun je uitgaan van 150 ml flesvoeding per kilo lichaamsgewicht. We geven je een voorbeeld; als je baby 3,5 kg weegt, dan heeft hij 3,5 x 150 ml voeding nodig. Dat komt neer op 525 ml per dag.

Voedingsschema baby 3 weken

Bij de leeftijd van 3 weken kun je het voedingsschema van de eerste weken aanhouden voor je baby. Bij borstvoeding kun je zes tot tien keer per dag voeden op verzoek. Wellicht begin je jouw kleintje al wat beter te begrijpen en merk je goed wanneer hij voldoende heeft gegeten of juist zoekende en hongerig is. 

Een pasgeboren baby die borstvoeding krijgt
Een pasgeboren baby die borstvoeding krijgt

Voedingsschema baby 4 weken

Bij een baby van 4 weken ziet het voedingsschema er niet heel veel anders uit. Gebruik je de fles? Dan is 150 ml flesvoeding per kilogram gewicht nog steeds de way to rumble.

We zagen in het eerdere voorbeeld dat het bij een baby van 3,5 kilo neerkomt op 525 ml per dag. Dit kun je geven in zeven voedingen van 75 ml, maar 6 voedingen van 90 ml is ook prima natuurlijk. Kijk vooral wat goed voelt en waar jouw spruit behoefte aan heeft.

Handig: Wikipedia artikel over borstvoeding

Voedingsschema baby 5 weken

Als je kleintje 5 weken oud is heb je wellicht al iets meer jullie draai gevonden in het voedingsschema. In de eerste weken heeft jouw baby nog maar een maag ter grootte van een druif, er past maar heel weinig voeding in.

Vandaar dat de allerkleinsten vaker drinken, steeds in kleine hoeveelheden. Vanaf 5 weken gaan het aantal drinkmomenten langzaam naar 6 tot 8 momenten per 24 uur.

Voedingsschema baby 6 weken

Nu je kindje 6 weken oud is, en niet meer echt onder de pasgeboren baby’s valt, merk je misschien wat verandering in het voedingsschema van je baby. Sommige baby’s kunnen rond deze periode steeds wat meer tijd tussen de voedingen laten. Op deze manier kunnen ze wat langer slapen en flink opladen.

Heb jij ook gelijk wat meer adempauze. De welbekende win-win als je het ons vraagt.

Voedingsschema baby 7 weken

Bij een baby van 7 weken begint het voedingsschema er iets anders uit te zien. Het aantal voedingen wordt langzaamaan wat minder. Je kunt streven naar zes voedingen per dag.

Maar remember, als jouw baby nog wat vaker wil drinken of kleinere beetjes per keer dan is dat oké. Jouw baby voeden is altijd oke. Een voedingsschema is een hulpmiddel en geeft een richtlijn, ieder kindje is uniek. Hou daar rekening mee met de hoeveelheid melk of hoeveelheid flesvoeding.

Handig: Wikipedia artikel over flesvoeding

Voedingsschema baby 8 weken

Nu je kleintje 8 weken wordt, kun je proberen om iets meer ritme in de voedingen te krijgen. Qua hoeveelheid flesvoeding kun je nog steeds uitgaan van 150 ml voeding per kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid voeding groeit zo mooi met je kindje mee. Geef je borstvoeding? Dan kun je bij de leeftijd van 8 weken nog uitgaan van ca. 6 voedingen per dag, op verzoek van je baby.

Moeder die haar baby liefdevol een flesje melk voedt
Moeder die haar baby liefdevol een flesje melk voedt

Voedingsschema baby 9 weken

Ook de hoeveelheid flesvoeding kun je zoeken op verzoek. Sabbelt jouw baby op zijn handjes of gaat hij op zoek naar je tepel? Dan is het etenstijd. Als je baby 9 weken oud is, kun je proberen om jouw kleintje om de 3 tot 4 uur te voeden, dat is genoeg qua hoeveelheid melk. Verder kun je rond deze fase starten met een slaapritueel, om jouw spruit te helpen met het ontwikkelen van een dag- en nachtritme.

Voedingsschema baby 10 weken

Het voedingsschema blijft bij 10 weken redelijk gelijk. Vanaf 10 tot 12 weken gaat jouw kleintje een dag- en nachtritme ontwikkelen. Dit kan soms zoeken zijn met voeden. Wat doe je met de laatste fles? Maak je jouw kindje wel of niet wakker om te voeden? Lees hier alles over je baby wakker maken voor voeding.

Voedingsschema baby 11 weken

Ga als je kleintje 11 weken is lekker door met het opbouwen van een dag- en nachtpatroon. Houd voor je baby van 11 weken hetzelfde voedingsschema aan. 6 voedingen om de drie tot vier uur op verzoek en bij flesvoeding de richtlijn 150 ml melk per kg gewicht. Misschien ben je soms onzeker of je spruit wel genoeg binnen krijgt? 

Vaak herken je als hij genoeg heeft gedronken de signalen, zoals stoppen met drinken, wegdraaien met het hoofdje en onrust. Geef je een flesje? Dan zal je baby als hij genoeg heeft gehad niet meer enthousiast toehappen en zie je melk uit zijn mondhoeken komen.

Voedingsschema baby 1 maand

Veel ouders vinden het prettig om na de eerste weken een voedingsschema per maand te hanteren. We zetten hier dan ook de voedingsschema’s voor je baby per maand uit een. De eerste weken zal je baby wel 8 tot 12 keer per dag willen eten, deze periode wordt door veel ouders dan ook als behoorlijk intens ervaren. 

Na 6 tot 8 weken neemt het aantal voedingsmomenten langzaam af. De richtlijn qua hoeveelheid flesvoeding is 150 ml voeding per kilogram lichaamsgewicht per dag, dit kun je verdelen over 6 tot 8 voedingsmomenten.

Moeder die haar pasgeboren zoon een flesje melk voedt in de auto
Moeder die haar pasgeboren zoon een flesje melk voedt in de auto

Voedingsschema baby 2 maanden

In de eerste 2 maanden drinkt je kleintje nog maar kleine hoeveelheden per keer en zal hierdoor dus ook vaker gevoed willen worden. Geef je borstvoeding? Dan heeft je kleintje de eerste 12 weken extra vitamine K nodig. Verder is het advies om je kindje tot vier jaar extra vitamine D te geven. De richtlijn is 10 microgram per dag, zowel bij borst- als flesvoeding. 

Voedingsschema baby 3 maanden

Eat, sleep, eat, repeat. Zo voelen die eerste weken. Na ongeveer 6 tot 8 weken lukt het vaak om steeds wat meer tijd tussen de voedingen te laten. Vanaf dan kun je proberen om toe te werken naar 6 voedingen per dag.

Je kunt aan de borst of met de fles voeden op verzoek en zo’n 3 tot 4 uur tussen de voedingen laten. Ook ontwikkelt je oogappeltje bij tien tot twaalf weken langzaam een dag- en nachtritme. Krijg jij ook weer een (beetje) een gezonder aantal uren slaap.

Voedingsschema baby 4 maanden

Het voedingsschema van je baby mag bij 4 maanden langzaam worden aangevuld met groente en fruit. Jammie! Je kindje kan met oefenhapjes langzaam wennen aan de nieuwe smaken en structuren.

Voor een voedingsschema van een baby van 4 maanden oud geeft het consultatiebureau als richtlijn 4 tot 5 voedingen per dag van 160 ml tot 200 ml per voeding qua hoeveelheid flesvoeding of hoeveelheid melk.

Voedingsschema baby 5 maanden

Het voedingsschema van je baby mag ook in de leeftijd van 5 maanden aangevuld worden met groente en fruit. Als jouw deugnietje gewend is geraakt aan de structuur en smaak van groenten en fruit dan mag je het voedingsschema van je kleintje zelfs al uit gaan breiden met geprakte of gemalen pasta, rijst, vis en vlees. 

Zo went je kindje aan verdere uitbreiding van zijn menu. De hapjes nemen in deze fase nog niet de plek in van de reguliere borst- of flesvoeding. Laat je spruit op zijn eigen tempo wennen aan al het nieuws, ook hier is ieder kindje anders in.

Moeder die haar dochtertje een lepel met puree voedt
Moeder die haar dochtertje een lepel met puree voedt

Voedingsschema baby 6 maanden

Hoe ziet een 6 maanden voedingsschema voor jouw baby er uit? Je kunt in het voedingsschema voor je baby van 6 maanden langzaam wat brood toe voegen, zonder korst. Doe dit pas als je kleintje al helemaal gewend is aan de oefenhapjes en ook al wat grovere stukjes kan eten. Je kleintje kan je het beste in deze fase al laten wennen aan veel divers voedsel, ook pinda’s en ei. Dit verkleint de kans op voedselallergie. Twijfels over je voedingsschema als je baby 6 maanden is? Raadpleeg dan het consultatiebureau.

Nu je kleintje 6 maanden oud is, kun je 1 à 2 keer per dag vaste voeding geven. Daarnaast speelt borst- of flesvoeding nog steeds een belangrijke rol met 4 tot 6 drinkmomenten per dag. Een voorbeeld van een voedingsschema voor een baby van 6 maanden geven we hier:

  • Borstvoeding: op verzoek. Groeit je kleintje goed? Heeft hij ongeveer zes natte luiers per dag en is jouw spruit vrolijk? Dan drinkt hij genoeg;
  • Hoeveelheid flesvoeding: 4 à 6 voedingen per dag, richtlijn hoeveelheid voeding 150 – 200ml;
  • Vaste voeding: 1 à 2 keer enkele lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta. Eventueel met een beetje brood zonder korst.

Als je flesvoeding geeft, is het raadzaam om vanaf de leeftijd van 6 maanden over te stappen naar opvolgmelk.

Voedingsschema baby 7 maanden

Als je baby 7 maanden is, kun je grovere stukjes eten toevoegen aan het repertoire. Daarnaast kun je de vaste voeding uit gaan breiden en borst- of flesvoeding langzaam verder af gaan bouwen. Dit kun je doen door vanaf nu de oefenhapjes uit te breiden tot een volledige maaltijd. Voor meer inspiratie voor het uitbreiden van de hapjes in het voedingsschema van je baby van 7 maanden kun je kijken op het voedingscentrum of vraag advies aan je consultatiebureau. 

Voedingsschema baby 8 maanden

Met 8 maanden eet jouw baby steeds meer zoals jij eet. Vaste voeding vervangt meer en meer de fles- of borstvoeding en het menu van jouw spruit breidt steeds verder uit. De periode van oefenhapjes laten jullie nu achter jullie. Heb je twijfels over het voedingsschema voor je baby van 8 maanden? Bespreek je twijfels bij jouw consultatiebureau of bekijk hoe andere ouders het aanpakken op een voedingsschema voor baby’s van 8 maanden forum, zoals op zwangerschapspagina.nl

Voedingsschema baby 9 maanden

Wanneer je baby 9 maanden is, vormt vast voedsel een nog groter deel van zijn menu. Waarschijnlijk bestaat het eetpatroon van jouw kleintje al uit 2 maaltijden per dag: 1 keer brood op de plank en 1 keer een warme maaltijd. 

Jouw spruit zal nog ongeveer 2 tot 3 keer per dag behoefte hebben aan borst- of flesvoeding. De richtlijn in het voedingsschema voor een baby van 9 maanden is vanuit het consultatiebureau 3 voedingen per dag, met 150 tot 200 ml per fles en bij borstvoeding 3 voedingen per dag op verzoek. Geef tussendoor ook wat water of lauwe thee, zo weet je zeker dat jouw kindje genoeg vocht binnenkrijgt.

Voedingsschema baby 10 maanden

Nu je baby 10 maanden oud is, wordt het voedingsschema weer wat verder aangepast. De fles- of borstvoeding mag worden afgebouwd naar 2 momenten per dag. De maaltijden en tussendoortjes van jouw kleine telg nemen steeds serieuzere proporties aan en jullie kunnen langzaam toewerken naar eten wat de pot schaft. 

Trotse papa die zijn dochter met een lepel aan tafel voedt
Trotse papa die zijn dochter met een lepel aan tafel voedt

Voedingsschema baby 11 maanden

Het voedingsschema voor een baby van 11 maanden bestaat volgens de richtlijnen van het consultatiebureau uit ongeveer 2 voedingen per dag. Voor flesvoeding mag de hoeveelheid 150 tot 200 ml zijn. Verder kun je jouw kleintje 3 keer per dag een maaltijd geven, bijvoorbeeld 2 keer brood en 1 keer warm eten. Als tussendoortje laat je jouw oogappeltje snacken met een groente- of fruithapje, een soepstengel of een rijstwafel.

Voedingsschema baby 12 maanden

Nu je baby 12 maanden is, kun je jouw voedingsschema aanpassen naar wat de pot schaft. Jouw mini-me mag nu bijna alle gezonde producten eten die jij zelf eet. Vanaf zijn eerste verjaardag (jippie!) mag jouw kleintje i.p.v. opvolgmelk al gewone melk drinken. Het voedingsschema bestaat uit 3 keer per dag een maaltijd met 2 tot 4 tussendoortjes. Probeer buiten de eetmomenten niets te geven om de tandjes en het gewicht van jouw baby te beschermen. 

Voedingsschema baby 1 jaar

Hoera, jouw kindje is 1 jaar! Dat betekent volop mee-eten met wat er op tafel komt. Wissel voldoende af zodat je zeker bent dat jouw dreumes alles binnenkrijgt. Twijfel je over het voedingsschema van jouw baby van 1 jaar? Bespreek dit dan met jouw consultatiebureau. Op zoek naar inspiratie? Vind allerlei gezonde dagmenu’s voor jouw baby van 1 jaar op het voedingscentrum. Eet smakelijk!

Keep calm and eat

Het eerste jaar met jouw kindje is intens. Allerlei zaken kunnen je onzeker maken. Onthoud dat ieder kindje anders is en alles op zijn eigen tempo doet, ook de eerste voeding en het ontdekken van vaste voeding. Een schema is handig maar het is helemaal oké als het bij jullie net wat anders gaat. Aandacht, liefde en het maken van een echte connectie; daar kunnen geen cijfertjes tegen op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.