Voeding Baby

Moeder die haar dochtertje voedt | Voeding baby

Er is geen onderwerp zo veelbesproken onder ‘the new parents in town’ als de voeding van hun baby. Hoewel je baby de eerste maanden alleen nog maar melk drinkt, komt er ontzettend veel op je af als jonge ouder. Je kunt, naast alle liefde die je voor jouw kleine spruit voelt, overvallen worden door twijfels en onzekerheden.

Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig? Hoe lang mag mijn kindje slapen zonder voeding? Eet hij te veel? Misschien te weinig? En ga ik voeden op verzoek of met een schema? Zoveel vragen, logisch dat het je soms duizelt. Wat zou het toch fijn zijn om alles in één overzicht na te kijken. Vonden wij ook! Daarom zetten we hier alle need to knows over alles wat te maken heeft met de voeding van je baby op een rijtje. Lees je mee?

Hoeveel voeding baby?

Gezonde groente- en fruitpuree in glazen potjes
Gezond gepureerd fruit en groente in glazen potjes

De eerste vraag die vaak komt bovendrijven is, hoeveel voeding mag mijn baby hebben? Of misschien beter gezegd, hoeveel voeding moet mijn baby minimaal binnenkrijgen of welke hoeveelheid flesvoeding? Voeding is naast zijn slaap overdag hét focus ingrediënt voor een goede groei van jouw kleintje en is hiermee van onschatbare waarde in de eerste maanden en lang daarna. Ontdek hier alles over hoeveel voeding jouw baby nodig heeft.

Sowieso komen er echt veel vragen op je af en weet je écht niet altijd het antwoord op alles. Zeker als pappa kan het soms wat overweldigend zijn. En zeker in de eerste kraamweek natuurlijk. Twijfel jij ook? Lees dan eens een goed artikel van Vader Magazine dat over de rol van de vader in de kraamweek gaat.

Baby wakker maken voor voeding?

Het allerliefst maak je jouw baby natuurlijk niet wakker als hij slaapt, dat begrijpen we. Jij zou nu ook wel wat slaap overdag kunnen gebruiken 🙂 Een baby heeft namelijk ontzettend veel rust nodig. Wist je dat dit tot wel 16 tot 20 uur per dag is? Als kersverse ouder ben je dan ook harstikke blij als jouw spruit goed slaapt. Zeg nou zelf, er zijn weinig dingen zoeter dan een baby die heerlijk ligt te slapen.

Slapen is naast supercute, ook erg belangrijk voor de groei van je kindje. Voeding is natuurlijk net zo belangrijk om goed te groeien.

Soms loop je als jonge ouder dan ook tegen een duivels dilemma. Want, stel dat jouw kindje lekker ligt te tukken en het laatste voedingsmoment wordt steeds langer en langer geleden. Help, what to do? Check ons laatste artikel over je baby wakker maken voor voeding.

Baby huilt na voeding

Wat als je baby huilt na de voeding en niet wil slapen? Het huilen na de voeding roept vaak veel verwarring op. Mijn baby heeft toch net gegeten? Hoe kan het dan dat hij huilt?

Als je baby huilt direct na een voeding hoeft dit niet altijd te betekenen dat je kleintje nog meer eten wil. Wat is het dan wel? Arrgh, kon dat kleine wondertje maar af en toe gewoon zeggen wat er was!

Helaas kunnen we daar niet mee helpen. Maar, we hebben wél alle oorzaken op een rijtje gezet hoe het kan dat een baby huilt na de voeding. Waar kan het aan liggen en belangrijker nog, wat kun jij als ouder doen? Lees alles over een baby die huilt na voeding.

Voedingsschema baby

Nog zoiets waar we als kersverse ouder van wakker kunnen liggen, is het voedingsschema voor je baby. Veel new parents twijfelen over allerlei voedingsschema’s en zoeken structuur in de voedingen zodat ze zeker weten dat hun kleintje niks te kort komt.

Het geeft houvast om te weten wat je de komende weken en maanden kunt verwachten en welke richtlijnen er zijn.

Moeder die haar dochtertje een lepel puree voedt
Moeder die haar dochtertje een lepel gepureerd fruit voedt

Aangezien we jou ook dat beetje rust gunnen, hebben we een overzicht verzameld van voedingsschema’s voor jouw baby. Van newborn tot baby’s van een jaar, daar ben je even zoet mee. En die spruit van jou ook.

Hoelang mag een baby slapen zonder voeding?

Als ouder ben je blij als je kleintje voldoende rust krijgt. Het voelt dan ook als een heerlijk moment als jouw baby lekker ligt te slapen. Heb je zelf ook weer even een klein sprankeltje me-time. Heerlijk toch? Maar hoe zit het als jouw kindje steevast doorslaapt terwijl het eigenlijk allang voedertijd is? Laat je hem dan lekker tukken of doorbreek je de rust en verstoor je jouw kleintje in zijn slaap?

Dat laatste voelt voor veel ouders als absolute no go. Dat snappen we. Toch is het binnenkrijgen van voldoende voeding net zo belangrijk voor jouw kindje om goed te kunnen groeien. Benieuwd naar de antwoorden op wel of niet je baby overdag wakker maken voor voeding? Lees er alles over in ons artikel baby valt in slaap tijdens voeding.

Baby onrustig na voeding

We verlangen als ouder allemaal naar het beeld van een baby die na een goede voeding rustig en vredig in slaap valt. Een onrustige en huilende baby na het geven van voeding is een beeld waar we minder op hopen. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat baby’s onrustig zijn na een voeding. Waar kan dat aan liggen? En, nog veel belangrijker, wat kun je eraan doen? Check hier alle info over een baby die onrustig is na voeding.

Onrustige baby na het geven van voeding
Huilende baby na het geven van voeding

Baby voeden op verzoek of schema?

Last but not least kijken we naar een baby voeden op verzoek of juist voeden op schema? Als ouder wil je nou eenmaal niet dat jouw mini-me ook maar iets tekort komt. Wat is dan wijsheid? Ga je jouw baby voeden op verzoek of voel jij je juist prettig bij een snoei-strak schema? Welke vorm van voeden je ook kiest, er zijn een aantal zaken waar je sowieso rekening mee kunt houden.

Ook is het altijd handig om weer even alle voors en tegens helder voor de geest te halen, dachten wij zo. Je hebt als ouder van een newborn nou eenmaal soms een hoofd dat overloopt, we got you. Tot slot is het goed om te realiseren dat bij voeden op verzoek of met schema, er enkele verschillen zitten tussen het geven van borst- of flesvoeding. Ook de hoeveelheid flesvoeding speelt natuurlijk mee. Lees verder over je baby voeden op verzoek of op schema en ontdek alle ins and outs!

Vaste voeding, wanneer begin je daarmee?

Gaat jouw kleintje met het gezin mee eten? Als je wilt gaan beginnen met vaste voeding, denk dan eraan dat het gemakkelijk te kauwen en te verteren moet zijn. Begin met zacht fruit zoals banaan, mango, meloen, peer, appel of avocado. Ga dan naar zachtere groenten zoals wortel, zoete aardappel, courgette, broccoli, bloemkool, komkommer, spinazie, boerenkool, sperziebonen of erwten.

Probeer vervolgens hardere groenten zoals selderij, paprika, champignons, rode biet, tomaat, aubergine of pompoen. Voeg ten slotte vlezigere producten toe, zoals kipfilet, rundvlees, lamsvlees, karbonade, ham of worst.

Voed lijf en geest

Na al dat gepraat over gezonde voeding van je baby gaan we bijna aan het belangrijkste voorbij. Neem de tijd om elkaar te ontdekken en geef naast alle voeding ook lekker veel knuffels, aandacht en liefde aan jouw kleintje. Genieten hoort er ook bij en brengt jullie dichter bij elkaar dan welk voedingsschema dan ook.

Terug naar de overzichtspagina over voeding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.