Krampjes baby voeding, dit is wat jij kunt doen.

Baby in een hoge stoel | Krampjes baby voeding

Het komt regelmatig voor dat jonge baby’s last hebben van darmkrampjes. Dat is natuurlijk pijnlijk en vervelend voor je baby, maar ook als ouder kun je vaak met je handen in het haar zitten. Want waar komt het nu precies door?

En waar moet je rekening mee houding qua voeding zodat de krampjes verminderen? In dit artikel lees je alles over krampjes bij je baby en voeding, zodat je weet hoe je er zo goed mogelijk mee kunt omgaan.

Krampjes baby herkennen

Hoe weet je nu of je baby krampjes heeft? Het is niet altijd even makkelijk om zeker te weten waar je baby last van heeft, maar er zijn wel een bepaalde signalen die erop duiden dat er sprake is van darmkrampjes:

 • Hard huilen, vooral na de voeding.
 • Schoppen, trappelen of optrekken van de beentjes
 • Winderigheid
 • Overstrekken en veel spanning in het lijfje
 • Gebalde vuistjes
 • Een strak en gespannen buikje met soms voelbaar bewegende darmen

Waarom heeft mijn baby krampjes?

Bijna alle baby’s hebben er wel eens last van, maar de een veel meer dan de andere. Wat is nu de oorzaak van deze krampjes? Precies achterhalen waar ze vandaan komen en waarom sommige baby’s er zoveel ongemak van hebben, blijft lastig.

Moeder die haar huilende baby probeert te voeden met een lepel puree
Moeder die haar huilende baby probeert te voeden met een lepel puree

Er zijn natuurlijk wel een aantal factoren die ten grondslag liggen aan deze krampjes. De belangrijkste hebben te maken met de ontwikkeling van de darmen, de hoeveelheid lucht die je baby bij de voeding binnenkrijgt en natuurlijk de voeding zelf.

Darmen in ontwikkeling

Negen maanden lang hebben de darmen van je baby geen voedsel hoeven te verwerken. Na de geboorte verandert dit natuurlijk en worden de darmen voor het eerst echt actief.

Maar omdat het maag-darmstelsel van je baby de eerste periode nog niet helemaal rijp is, gaat het verteren van voeding vaak gepaard met gasvorming en krampjes.

Op zichzelf is het onschuldig en kan het geen kwaad, maar een ontroostbaar huilende baby is natuurlijk voor niemand fijn!

Lucht inslikken

Naast de voeding zelf, kan de manier van drinken ook bijdragen aan krampjes bij je baby. Wanneer je baby bijvoorbeeld gulzig drinkt, kan er veel lucht meekomen. Deze lucht kunnen de darmen daarna moeilijk weer kwijtraken. Dit kan zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding voorkomen.

Drinkt je baby soms erg gulzig? Las dan af en toe een kleine pauze in tijdens het voeden en laat je baby niet alleen na afloop, maar ook tussentijds, even een boertje laten. Check bij flesvoeding ook of je de juiste speen en fles gebruikt, zodat de druppelsnelheid goed is en je baby niet onrustig drinkt.

 Baby die bij moeder op schoot de fles drinkt
Baby die bij moeder op schoot de fles drinkt

Wanneer je borstvoeding geeft, probeer dan eens wat verschillende houdingen uit tijdens het voeden en kijk bij welke houding je baby het rustigst drinkt. Zo voorkom je het inslikken van veel lucht, en verminder je de kans op krampjes.

In sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld een overgevoeligheid of een voedselintolerantie zoals koemelkallergie. Blijf daarom goed letten op de signalen van je baby en neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Hoe lang duren buikkrampjes bij baby’s?

Krampjes komen al bij heel jonge baby’s voor. Ze kunnen al beginnen vanaf de eerste of tweede week, wanneer de voeding goed op gang begint te komen en de darmen goed aan het werk gezet worden.

Vaak zie je dat de darmkrampjes van je baby rond de zes weken op zijn heftigst zijn. Na ongeveer drie tot vier maanden zijn de darmen gewend aan het verteren van voeding en zullen de krampjes verdwijnen.

Welke voeding bij krampjes?

Wanneer je baby darmkrampjes heeft, kan het helpen extra goed op de voeding te letten. Allereerst is het belangrijk niet direct extra voeding te geven als je baby huilt, maar eerst goed te observeren.

Denk je dat het krampjes zijn? In dat geval zullen de krampjes alleen maar erger worden als de darmen meer voeding te verwerken krijgen. Waar je verder nog op kunt letten hangt er van af of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Moeder geeft haar baby borstvoeding
Moeder geeft haar baby borstvoeding

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je baby voldoende vette achtermelk binnenkrijgt. Deze achtermelk stimuleert de darmen het beste. Laat je baby daarom de borst goed leegdrinken. Je kunt ook eventueel de legere borst als eerste aanbieden.

Heb je veel melk? Dan is het vaak lastig wanneer de melk toeschiet en kan er veel lucht meekomen bij het drinken. Je kunt in dat geval ook eerst even wat afkolven zodat de spanning eraf is. Op die manier komt je baby ook beter aan de vettere achtermelk toe.

Flesvoeding

Krijgt je baby de fles? Let er dan extra goed op dat hij de fles rustig leegdrinkt. Dit mag zeker 20 minuten duren. Is je baby veel sneller, kijk dan eens of het beter gaat bij een speen met een kleiner gaatje. Probeer ook zoveel mogelijk hetzelfde voedingsschema aan te houden.

Wanneer je hier vaak veranderingen in aanbrengt, moeten de darmen als het ware weer opnieuw een beetje wennen, wat de krampjes niet ten goede komt. Ten slotte kun je overwegen om van voeding te veranderen wanneer de darmkrampjes blijven aanhouden.

Wat niet eten als je baby krampjes heeft

Er wordt vaak gezegd dat je bepaalde voedingsmiddelen, zoals scherpe kruiden of kool, beter niet kunt eten in de borstvoedingsperiode. Hier komen sporen van in de moedermelk terecht en dit zou krampjes kunnen veroorzaken.

Dit is eigenlijk nooit bevestigd door onderzoek, maar toch valt het ouders soms op dat sommige voedingsmiddelen krampjes lijken te verergeren. Het zou kunnen dat je baby erg gevoelig is hiervoor.

Baby die zijn moeder een wortel voedt
Baby die zijn moeder een wortel voedt

Zoals gezegd is dit vaak het geval met scherpe kruiden of bepaalde groentes zoals kool. Ook bijvoorbeeld sinaasappelsap, chocolade of ui kunnen krampjes vermeerderen bij borstvoeding.

Ook wanneer je baby een allergie heeft, kunnen de allergenen uit jouw voeding, via de moedermelk bij je baby terecht komen en op die manier darmkrampjes veroorzaken. Allergenen zijn bijvoorbeeld koemelkeiwitten, staal en schelpdieren en pinda’s of noten.

Hoe lang heeft baby last van krampjes na voeding?

Darmkrampjes komen vaak opzetten tijdens of niet te lang na de voeding. Ook is het vaak zo dat baby’s er vooral ’s avonds last van hebben. Eigenlijk is het niet te zeggen hoe lang de darmkrampjes kunnen aanhouden.

Zoals veel ouders uit ervaring weten, kan dat soms uren zijn. Niet leuk natuurlijk! Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de krampjes te verminderen en je baby rustig en zo comfortabel mogelijk te houden.

Tips om krampjes te verminderen

 • Masseer de buik van je baby heel voorzichtig. Doe dit door rondjes te maken in de richting van de klok. Zorg voor warme en zachte handen.
 • Til de beentjes van je baby iets omhoog en maak fietsende bewegingen. Dit helpt om de buikspieren wat te ontspannen.
 • Houd je baby in een ‘vliegtuighouding’, dat wil zeggen met zijn buikje op jouw arm. Masseer daarbij zachtjes het ruggetje. Veel baby’s met krampjes vinden dit een fijne houding.
 • Gebruik warmte om de spanning te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door een warm bad, of en kersenpittenzakje op zijn buik.
 • Draag je baby bij je in een draagdoek. door je lichaamswarmte en de schommelingen komen veel baby’s die onrustig zijn al snel tot bedaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.