Hoeveel voeding baby

Vader geeft baby voeding

Als je bijna mama of papa wordt of net mama of papa bent houdt het je waarschijnlijk best vaak bezig: het voedingsschema van je baby. Ook al staat er de eerste maanden enkel melk op het menu, toch kun je met veel vragen en onzekerheden zitten.

Hoe vaak moet ik mijn baby voeden? Hoeveel voeding moet mijn baby binnenkrijgen om goed te groeien? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het voeden van jouw baby, lees je mee?

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Voeding baby hoeveel?

De eerste maanden staat er nog alleen maar melk op het menu van je kleintje, dit kan borstvoeding of flesvoeding zijn of een combinatie van beide. Hoe zit het met de voeding van je baby, hoeveel voeding is normaal?

Er zijn geen strenge regels verbonden aan hoe vaak je jouw baby moet voeden of de hoeveelheid voeding jouw baby moet drinken. Voor sommige mama’s voelt dat heel fijn terwijl andere mama’s daar een beetje zenuwachtig van worden.

Er zijn voor kersverse moeders die behoefte hebben aan structuur strakke voedingsschema’s voor baby’s van 0-3 maanden en 3-6 maanden. In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om zo’n schema aan te houden en leren de meeste mama’s al snel een lesje loslaten en overgave.

Iedere baby is anders en heeft een ander ritme en andere behoeften. Een ding hebben ze gelukkig gemeen. Ze zijn allemaal in staat om goed aan mama aan te geven wanneer ze willen drinken.

Voeden op verzoek

Veel moeders laten een opgedrongen voedingsschema dan ook al snel voor wat het is en kiezen ervoor om het kleintje te voeden wanneer hij aangeeft te willen drinken. Voeden op verzoek noemen we dit.

Als je er goed op let zijn er namelijk tal van voedingssignalen die jouw baby af zal geven als hij trek heeft. Zo zal je kleintje op zijn handje gaan sabbelen of op zoek gaan naar jouw tepel om te drinken.

Als je baby aangeeft te willen drinken, laat het dan toe, zelfs al is de laatste voeding nog niet heel lang terug. Er komt vanzelf wat meer regelmaat in jullie voedmomentjes.

De eerste weken

De meeste newborn’s drinken de eerste periode tien tot twaalf keer per etmaal. Dit komt omdat ze nog maar een klein maagje hebben, ter grootte van een druif. Daar past dus nog niet zo heel veel in.

Ze kunnen dus steeds maar kleine beetjes voeding opnemen. De eerste weken zal je baby ongeveer tien keer per dag om voeding vragen. Na een tijdje wordt dit meestal om de twee a drie uur.

Vertrouw op de signalen en dat jullie elkaar beter en beter gaan begrijpen. Rond zes maanden zal je baby nog ongeveer zes keer vragen om voeding en gaan jullie langzaam vaste voeding ontdekken.

Hoeveelheid voeding fles

Hoe zit het dan met flesvoeding? De richtlijn qua hoeveelheid flesvoeding is om je kindje per dag ongeveer 150 milliliter voeding te geven per kilo gewicht. Is je baby bijvoorbeeld 5 kilo dan is de hoeveelheid voeding 750 milliliter per dag, ongeveer 10 flesjes van 75 ml.

Met deze richtlijn voor de hoeveelheid melkvoeding kun je makkelijk berekenen hoeveel cc voeding een baby van een maand nodig heeft of hoeveel een baby van drie maanden aan voeding nodig heeft. Ga daarbij uit van het gewicht van je kindje en ook hier geldt; het is een richtlijn, geen wet. Ieder kindje is anders!

Het onderstaande voedings schema geeft een indicatie wat er mogelijk is:

Gewicht baby# voedingen per dagHoeveelheid melk per voeding
< 3kg760 ml – 70 ml
3 – 4kg675 ml – 100 ml
4 – 5kg5120 ml – 150 ml
5 – 6kg5150 ml – 180 ml
> 6kg4200 ml – 225 ml
Mogelijk voedingsschema voor de voeding van je baby

Wanneer heeft een baby genoeg?

Hoe weet je dan zeker of jouw baby genoeg heeft gegeten? Een hongerige baby is het laatste wat je wil. Als je goed oplet ga je vanzelf de signalen herkennen. Als je borstvoeding geeft, stopt je kleintje vanzelf met drinken als hij genoeg heeft gehad.

Geef je flesvoeding? Dan zal je baby vanzelf zijn hoofdje wegdraaien of je zult melk uit de mondhoeken zien lopen. Ook wordt je baby onrustig met z’n handjes en zal niet meer enthousiast toehappen als je z’n flesje opnieuw aanbiedt. Stop bij deze signalen met voeden, ook al is de fles niet leeg. Het is een teken dat je kindje niet zo’n trek heeft en dat is natuurlijk prima.

Uiteraard wil je wel feeling hebben en aan je baby zien dat er voldoende voeding binnen komt. Je merkt dit aan de volgende punten:

● Je baby is opgewekt en energiek;

● Per 24 uur heeft jouw baby ongeveer 6 plasluiers;

● Je baby groeit goed.

Samen groeien

Neem bij twijfel of bij vragen altijd contact op met je consultatiebureau. Hoewel richtlijnen en schema’s een handig hulpmiddel kunnen zijn, staar je er als mama zeker niet blind op. Ga af op de signalen van je kindje en bepaal aan de hand daarvan de behoefte van je baby. Heb vertrouwen en geniet, jullie doen het samen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.