Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding? De gids.

Babymeisje wacht op voeding / Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding

Als kersverse ouder wil je niets liever dan dat je baby gezond en gelukkig is. Zorgen voor je kindje is nog heel nieuw en je wilt alles perfect doen. Dan vraag je je al snel af: ‘hoe lang kan mijn baby doorslapen zonder voeding? Moet ik hem wakker maken of juist lekker laten slapen?’ Door tegenstrijdige adviezen ga je twijfelen: hoe zorg je dat je pasgeboren kindje goed groeit en ook voldoende rust krijgt?

Hoe lang kan een pasgeboren baby zonder voeding?

Hoeveel uur er maximaal tussen de voedingen van je baby zit? Dat verschilt per leeftijd. Een pasgeboren baby heeft nog een heel klein maagje, ongeveer ter grootte van een abrikoos in de eerste week van zijn leven. Hierdoor drinkt je kindje de eerste weken van zijn leven vaak. Zijn maag wordt groter en ook de tijd tussen de voedingen wordt langer naarmate je baby ouder wordt. Hij kan steeds wat meer drinken per keer en het aantal uren dat hij slaapt op een dag neemt langzaam af.

Baby bepaalt ritme van nature

Hoe lang een baby mag slapen zonder voeding is een richtlijn. Over het algemeen geeft je kindje zelf aan hoe vaak hij wil drinken. Als je baby op een gezond gewicht is en meerdere keren per dag goed plast en poept, kun je je pasgeboren kindje voeden als hij erom vraagt. Zeker als je borstvoeding geeft is dit belangrijk.

Baby in een diepe slaap
Baby in een diepe slaap

Elke baby is anders. Jouw baby wil misschien wat vaker drinken dan een ander, of je baby is een echt slaapkopje. Ook kan dit per dag wat verschillen. Wel is het beter dat je pasgeboren baby niet te lang slaapt, want voor de ontwikkeling van de hersenen is een goede aanvoer van glucose nodig via de voeding. Er zijn daarom richtlijnen die helpen om te bepalen hoe lang er ongeveer tussen de voedingen van je kindje mag zitten. Deze adviezen zijn verschillend per leeftijd: hoe ouder je baby wordt, hoe langer hij zonder voeding kan.

Sommige baby’s drinken in de vroege avond wat vaker dan ’s ochtends, dit heet clusteren. Je baby legt op deze manier een voorraad aan voor de nacht.

De eerste maand

Je baby zal meestal uit zichzelf wakker worden als het tijd is voor zijn voeding, na zo’n 2-3 uur slaap. Vaker voeden als je kindje erom vraagt mag ook, zeker als je borstvoeding geeft. Van kunstvoeding zit je baby wat langer vol. Slaapt je baby toch wat langer door, dan kun je hem beter na 4 uur voorzichtig wakker maken, zowel overdag als ‘s nachts.

De ene baby blijft langer in dromenland dan de ander. En als je baby nog zo lekker slaapt als het tijd is voor een voeding, wat kun je dan het beste doen? Maak zachte geluiden, zorg voor meer (gedimd) licht, doe de sokjes uit, aai over het gezichtje of verschoon de luier.

Je baby is 4-12 weken

Na ongeveer 4-6 weken zal je baby meer gewend raken aan het dagelijkse ritme. Je kunt hem dan wat langer laten doorslapen als hij niet zelf wakker wordt voor een voeding. Clusteren komt op deze leeftijd wat meer voor.

Moeder geeft haar baby borstvoeding
Moeder geeft haar baby borstvoeding

Voed je baby als hij erom vraagt of om de 3-4 uur. Slaapt je baby overdag wat langer door dan kan er zo’n 4 uur tussen twee voedingen zitten.

Geef je baby tussen 4-8 weken 6-7 keer per dag voeding.

Na 8 weken zou 6 keer per dag voeding voldoende moeten zijn en krijgt je kindje meer een dag-en-nachtritme.

Je baby is 4 maanden

Je baby slaapt ’s nachts wat langer en overdag wat korter, waarop je je voedingsmomenten kunt afstemmen. Na de vierde maand kan je kindje meestal zonder nachtvoeding.

Geef je kindje zo’n 5 keer per dag voeding, om en nabij om de 4 uur.

Vanaf de vijfde maand zal je kindje deels vast voedsel gaan eten.

Verschil tussen kunstvoeding en borstvoeding

Welke voeding een baby krijgt heeft invloed op hoe lang een baby zonder voeding kan. Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding (zuigelingenvoeding). Daardoor zal een baby die borstvoeding krijgt gewoonlijk vaker aangeven dat hij honger heeft. Je kindje slaapt daarom wat minder lang tussen de voedingen door. Ook kan het wat langer duren voor je kindje ’s nachts zo’n 6 uur doorslaapt dan wanneer je kunstvoeding geeft.

 Vader die zijn zoontje de fles geeft
Vader die zijn zoontje de fles geeft

Om de melkproductie op peil te houden is het verstandig om in de eerste weken na de geboorte je baby regelmatig aan te leggen, tot maximaal 4 uur na de vorige voeding.

Bij kunstvoeding krijgt je baby een vaste hoeveelheid en zit hij langer vol. Hierdoor kun je meer gezette voedingstijden hanteren.

Hoe geeft een baby aan dat hij honger krijgt?

Als je baby honger krijgt laat hij meerdere subtiele signalen zien, zoals:

  • wakker worden
  • zuigbewegingen maken met de lipjes
  • de armpjes en beentjes bewegen
  • sabbelen op vingers of handje
  • likken aan de lipjes
  • met het hoofdje draaien en de borst zoeken

Heeft een baby al verschillende signalen afgegeven zonder succes dan kan hij gaan huilen: hij wil eten en wel direct! Aan de andere kant betekent het niet dat een baby huilt omdat hij honger heeft.

Kunnen pasgeboren baby’s al doorslapen?

Baby’s hebben van nature een eigen slaap- en waakritme. Zeker in de eerste weken na hun geboorte hebben baby’s veel slaap nodig, ze slapen dan zo’n 16-20 uur per dag. Ze slapen niet lang achter elkaar, om de 2-3 uur worden ze spontaan wakker omdat ze honger krijgen.

Een pasgeboren baby heeft veel slaap nodig
Een pasgeboren baby heeft veel slaap nodig

Slaapritme van jouw baby

Om goed te ontwikkelen en te groeien heeft je baby naast de regelmatige voedingsmomenten ook veel slaap nodig. Als je kindje slaapt, groeit hij, doordat de hersenklier groeihormonen afgeeft. Ook worden de vele indrukken van de dag verwerkt tijdens het slaapje.

Baby’s worden meestal na een uur of 2-3 vanzelf wakker als ze nog heel klein zijn. Hoe ouder ze worden, hoe langer ze ’s nachts slapen. Na 6 maanden slapen veel kinderen al zo’n 6-8 uur.

Na een maand of 3-4 zul je je baby ’s nachts wat meer door laten slapen, als hij goed groeit en op gewicht is. Een baby die kunstvoeding krijgt kan dan zo’n 6 uur slapen zonder voeding. Geef je je kindje voeding net voor het slapen  gaan en ’s ochtends vroeg, dan kun je zelf ook weer wat langer slapen. Zo wennen jij en je kindje geleidelijk aan meer regelmaat.

Hoe lang tussen twee voedingen?

Een pasgeboren baby geef je ongeveer elke 3 uur voeding, of vaker als hij erom vraagt. Een baby die kunstvoeding krijgt zit sneller vol. Elke 1-2 uur vragen om voeding is niet ongebruikelijk voor een baby die borstvoeding krijgt. Je baby slaapt gewoonlijk zo’n 2-3 uur zonder voeding.

Baby laten doorslapen of wakker maken?

Je pasgeboren baby zal over het algemeen zelf aangeven dat hij honger heeft door wakker te worden. Slaapt jouw kindje lang door, dan is het raadzaam hem toch wakker te maken. Het algemene advies is om je baby elke 3 uur te voeden. Na 2-3 maanden kun je je kindje iets langer laten slapen.

Het advies is om je baby elke drie uur te voeden
Het advies is om je baby elke drie uur te voeden

Vraag raad bij een expert

Heeft jouw kindje gezondheidsproblemen of heb je twijfels? Vraag je je af of je kindje voldoende drinkt of slaapt, maak je je zorgen of ben je onzeker? Neem dan altijd contact op met het consultatiebureau, je huisarts of een lactatiekundige voor advies.

Conclusie

De eerste paar weken van het leven van je kindje zijn extra spannend, zeker als het je eerste is. Doordat je baby zo afhankelijk van jou is voelt het als een grote verantwoordelijkheid om je kindje op tijd en voldoende te voeden en goed te laten rusten. Gelukkig kan je kindje van nature prima zelf aangeven wanneer het tijd is voor een voeding; hoe lang een baby slaapt zonder honger te krijgen verschilt per kind. Wees je ervan bewust dat elke baby anders is en zijn eigen ontwikkeling doormaakt. Deze richtlijnen geven je een leidraad en helpen je zonder zorgen te genieten van deze bijzondere periode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.