Baby wakker maken voor voeding

Moeder voedt haar baby | Baby wakker maken voor voeding

Als ouder ben je blij als je kleintje voldoende rust krijgt. Het voelt dan ook als een heerlijk moment als jouw baby lekker ligt te slapen. Maar wat te doen als jouw kindje onverstoord doorslaapt nét op het moment dat je eigenlijk zou moeten voeden?

Veel ouders kampen op zo’n moment met de vraag ‘moet ik mijn baby nu wakker maken voor voeding of juist lekker laten rusten?’. ‘En hoe zit dat met de nachtvoeding?’. Wij delen alle ins & outs over het wakker maken van je baby voor voeding, lees je mee?

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Baby wakker maken voor voeding overdag

Het allerliefst maak je jouw baby natuurlijk niet wakker als hij slaapt, dat begrijpen we. Een baby heeft namelijk ontzettend veel rust nodig, wel 16 tot 20 uur per dag. Tijdens het slapen scheidt de hersenklier groeihormonen af, slaap is dus hét moment voor jouw kleintje om goed te groeien. Daarnaast is slaap belangrijk om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Maar voeding is minstens net zo belangrijk om goed te groeien. Dus komen we op de vraag ‘wel of niet je baby overdag wakker maken voor voeding?’ De meeste baby’s rusten in slaapjes van twee tot vier uur. Hierna worden ze vanzelf wakker, vaak met signalen dat ze willen drinken. Als jouw kindje langer dan vier uur ligt te slapen, is het verstandig om je baby wakker te maken om te drinken.

Een pasgeboren baby die rustig ligt te slapen
Een pasgeboren baby die rustig ligt te slapen

Baby ’s nachts wakker maken voor voeding

Omdat genoeg voeding belangrijk is, kun je jouw baby het beste ook ’s nachts wakker maken voor voeding als het slaapje langer duurt dan vier uur. Een baby heeft in het begin nog geen dag- en nachtritme dus ook in de nachten mag je als ouder aan de bak. Blijf in de nachten alert dat jouw kleintje niet te lang slaapt zonder voeding. Houdt de richtlijn ‘na vier uur wekken voor voeding’ zeker de eerste maanden aan.

Hoe lang baby wakker maken voor voeding?

Vanaf wanneer hoef jij je baby dan niet meer wakker te maken voor een voeding? Het antwoord op die vraag is gelukkig vrij simpel. Als jouw spruit goed groeit en keurig op gewicht is, dan is het vanaf 2 tot 3 maanden niet meer nodig om jouw kleintje wakker te maken om te drinken.

Baby 4 tot 6 maanden wakker maken voor laatste voeding?

Hoe zit het dan met die laatste voeding? Moet je een baby van vier maanden of van zes maanden nog wakker maken voor de laatste fles? Als je baby drie tot vier maanden oud is, doet hij overdag ongeveer nog een dutje of drie. En vanaf zes maanden heeft jouw spruit wellicht voldoende aan twee tukkies op de dag. Overdag krijg je zo voldoende tijd om te voeden.

Een moeder die haar pasgeboren baby voedt met melk uit de fles
Een moeder die haar pasgeboren baby voedt met melk uit de fles

Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer het dag- en nachtritme ontwikkelt. Dat betekent dat jouw kindje steeds langer ’s nachts slaapt; rond de leeftijd van vier tot zes maanden zien we gemiddelden van vijf à zes uur achter elkaar.

Veel baby’s van vier tot zes maanden worden later op de avond nog gewekt voor de laatste voeding. Op die manier heeft je kleintje genoeg voeding binnen en kan hij als hij wat ouder is een goed eind de nacht doorkomen.

Hoe baby wakker maken voor voeding?

We snappen dat het in geen enkele fase leuk is om jouw kindje te moeten wekken. Daarom delen we onze beste tips om dit op een zachte en ontspannen manier te doen:

  • Verschoon je baby of doe de sokjes uit, dit verlaagt de temperatuur;
  • Doe een zacht lichtje aan;
  • Maak zachte geluiden om je kindje rustig te wekken.

Eat Sleep Love

Iedere baby is natuurlijk anders. Blijf dicht bij jezelf, samen een ritme vinden is ontdekken. Doe dus vooral wat voor jullie goed voelt. Rust, reinheid en regelmaat zijn ook hier weer sleutelwoorden. Een flinke dosis aandacht en liefde doet de rest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.