Baby voeden op verzoek of schema?

Vader die zijn 9 maanden ouden zoontje met de fles voedt | Baby voeden op verzoek of schema

Het leven van een kersverse ouder zit vol met vragen. Don’t worry, you’re not alone in this. Omdat een pasgeboren baby nou eenmaal niet kan aangeven wat hij nodig heeft of wat er aan scheelt, blijft het prille begin soms giswerk. Althans, zo kan het voelen. Neem nou het voeden van je baby.

Hoe weet je nou of die kleine spruit genoeg gegeten heeft? En is het beter een baby te voeden op verzoek of met een schema? Hoe zit het met voeden op verzoek als jij je baby de fles geeft? Wij zetten alles over het voeden op verzoek of het voeden op schema van je baby op een rijtje, handig toch? Lees snel verder!

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Baby voeden op verzoek

Als je borstvoeding geeft, ga je vanaf moment numero uno een samenwerking aan met jouw baby. Say what? De natuur heeft het zo geregeld dat jouw melkproductie nauwkeurig wordt aangepast aan de vraag van jouw baby. Toch kan het voor sommige jonge ouders wat onbestemd voelen. Hoe weet je nou zeker of het genoeg is? Of niet veel te veel? In de zoektocht naar structuur en controle stuiten veel ouders vaak op het voeden op schema van hun baby.

Er zijn tal van strakke voedingsschema’s voor baby’s van 0-3 maanden en 3-6 maanden. In de praktijk blijkt het echter vaak geen haalbare kaart om zo’n strak schema aan te houden. Iedere baby is uniek en heeft een ander ritme en andere behoeften. De ene newborn drinkt vier keer per dag terwijl de ander wel twaalf keer per dag behoefte heeft om te drinken.

Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft
Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft

Veel ouders laten een opgedrongen voedingsschema dan ook al snel voor wat het is en leren dag bij dag vertrouwen op de signalen van hun pasgeboren kindje. Ze gaan voeden wanneer hun baby aangeeft te willen drinken. Een baby voeden op verzoek dus. Ook de hoeveelheid voeding die nodig is en die je baby binnenkrijgt, zal je mini-me dan zelf bepalen. Je melkproductie wordt hier vanzelf op aangepast. Heel bijzonder eigenlijk, vind je niet?

Baby voeden op schema

In sommige gevallen kan het beter zijn om je baby te voeden op schema. Als je een te grote hoeveelheid melk produceert bijvoorbeeld. Vaak wordt dan aangeraden om tijdelijk over te stappen op blokvoeding waarbij je een bepaald tijdsblok steeds dezelfde borst aanbiedt totdat de overproductie afneemt. Ook als je kleintje te vroeg geboren is of lijdt aan een ziekte, kan voeden op schema van je baby uitkomst bieden.

Premature of zieke baby’s kunnen soms minder goed hongersignalen geven omdat het ze te veel energie kost. Om er zeker van te zijn dat je kindje toch genoeg voeding binnen krijgt, is voeden op schema een stabiele manier van voeden. Bied bij het voeden op schema, jouw baby elke twee of drie uur de borst aan. Toch nog onzeker of jouw kleintje wel genoeg binnen krijgt? Lees er meer over in ons artikel hoeveel voeding baby.

Baby voeden op verzoek fles

Hoe zit het dan met je baby voeden op verzoek als je de fles geeft? De richtlijn bij flesvoeding is om je kindje per dag ongeveer 150 milliliter voeding te geven per kilo gewicht. Is je baby bijvoorbeeld 5 kilo dan is de hoeveelheid voeding 750 milliliter per dag, ongeveer 10 flesjes van 75 ml. Je kunt zo’n twee tot drie uur tussen iedere voeding laten. Maar ook hier geldt: iedere baby is anders. Let dus vooral goed op hongersignalen en probeer je niet te veel vast te pinnen op het schema-denken.

Vader die zijn zoontje liefdevol met de fles voedt
Vader die zijn zoontje liefdevol met de fles voedt

Een voedingsschema is een richtlijn, het beste ga je er ook op die manier mee om. Dat voorkomt heel wat stress en huilbuien, bij jezelf en bij jouw baby. Wat meer feeling krijgen bij voedingsschema’s voor je baby? Check hier voedingsschema’s voor je baby, van newborn tot het eerste jaar!

Oog voor elkaar

Hopelijk heb je wat meer inzicht gekregen over het voeden op verzoek of op schema. Wat ons betreft is er geen goed of fout. Houd oog voor elkaar en jezelf en doe vooral wat bij jou en jouw kindje past en wat goed voelt voor jullie. Dan valt alles vanzelf op z’n plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.