Baby valt in slaap tijdens voeding
Als je kleintje net geboren is, is het spannend om elkaar te gaan ontdekken. Als ouder heb je vaak direct allerlei vragen. Eet mijn kindje goed? Gaat alles goed? Voeding vormt een belangrijke basis voor de groei van jouw baby, de voedingsmomenten zijn daarom voor iedere kersverse ouder superbelangrijk.
Wat doe je bijvoorbeeld als je baby in slaap valt tijdens de voeding? Hoe belangrijk rust ook is voor je baby, voeding is minstens even belangrijk. Ontdek wat je kunt doen om te zorgen dat je pasgeboren baby niet in slaap valt tijdens de voeding. Wij geven je alle ins & outs, lees snel verder!
Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.
Baby valt steeds in slaap tijdens voeding
Bij elke voeding zou je baby zo’n tien tot twintig minuten moeten drinken. Maar wat als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding? Voldoende voeding is belangrijk om aan te sterken en goed te groeien. Tijdens de voedingsmomenten wil je dan ook dat je kleintje genoeg binnen krijgt. Het kan helpen om er op te letten om actief te voeden, zo is de kans dat je baby altijd in slaap valt tijdens de voeding een stuk kleiner.
Baby actief voeden
Bij het actief voeden is het zaak dat je baby actief drinkt. Bij actief drinken zie en hoor jij jouw kleintje slikken. Dat kan overigens prima met de ogen dicht zijn. Tien tot twintig minuten is zoals gezegd een uitstekende tijdsduur. Als je merkt dat je spruit vooral aan het sabbelen is of snel in slaap valt tijdens de voeding, dan is het eetmoment niet actief genoeg. We geven je een aantal tips om het voedingsmoment actiever te maken, zodat je baby niet in slaap valt tijdens de voeding:
Laat je baby niet schrikken om hem koste wat kost wakker te houden tijdens de voeding. Als je kleintje schrikt, wordt er direct een stresshormoon aangemaakt wat ervoor zorgt dat je baby minder goed drinkt. Vermijd dus hard praten, koud water of schudden om jouw baby wakker te houden.
We hebben een ander handig artikel geschreven als je soms wat twijfelt hoe lang je je kindje mag laten slapen. Daar leer je van alles over hoe lang een baby mag slapen.
Baby valt alleen in slaap tijdens voeding
Het kan ook zijn dat je baby alleen in slaap valt tijdens de voeding en zonder voeding niet meer in slaap kan komen. Dan is er sprake van zogenaamde slaap-associatie. Jouw kleintje heeft dan along the way voeding met lekker gaan slapen geassocieerd en heeft het voedingsmoment nodig om in slaap te kunnen vallen.
In het begin kan dit fijn lijken, want je hebt een manier gevonden waardoor je kleintje lekker in slaap valt. Maar, op lange termijn zijn jij en je spruit erbij gebaat als je baby zonder hulp (in dit geval de voeding) zelfstandig in slaap kan vallen. Een slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45 minuten. Hierna wordt jouw baby even lichtjes wakker waarbij je kindje of weer verder slaapt of wakker wordt. Als jouw baby een slaap-associatie heeft met voeding, dan zal het je kindje niet lukken om zelfstandig verder te slapen. En daar zit precies de crux.
Eat sleep repeat
Bij een pasgeboren baby is het best normaal dat hij regelmatig tijdens de voeding in slaap valt. Na zes weken kun je jouw kleintje langzaam laten wennen om zelf in slaap te vallen, hiermee voorkom je de slaap-associatie met voedingsmomenten. Houd jouw kleintje dus wakker tijdens het eten door actief te voeden en leg je kindje daarna lekker in eigen bedje of wiegje om te gaan slapen. Bonne nuit!