Baby spuugt hele voeding uit. Help!

Baby eet voeding | Baby spuugt hele voeding uit

Dat een baby spuugt, hoort bij de normale ontwikkeling. Af en toe een mondje terug na een voeding met melk is helemaal niet gek. Ook alle voeding uitspugen hoeft geen probleem te zijn. Een assortiment spuugdoekjes paraat hebben is dan geen overbodige luxe.

Maar hoe komt het dat een baby zo vaak spuugt? Dat is eenvoudig uit te leggen. Een baby heeft nog geen goed ontwikkelde sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Het is daarom dat de voeding eenvoudig terugloopt in de mond en de baby spuugt. Toch zijn er remedies waar het spugen minder van wordt. Lees daarom vooral verder!

Spugen een medisch probleem?

Dat je kleintje spuugt hoeft dus geen medisch probleem te zijn. Het kan zelfs zijn dat het tot de eerste verjaardag nog geen goed werkende sluitspier heeft. Dus als je baby spuugt na de voeding maar verder gewoon een vrolijk kind is en goed groeit, hoef je je niet direct zorgen te maken of naar de huisarts te gaan. Maak je je wel zorgen, vraag dan even na wat “normaal” is.

Een moeder die haar baby de fles geeft
Een moeder die haar baby de fles geeft

Heeft je baby last van reflux?

Reflux betekent eenvoudigweg dat de voeding van de maag terug naar de slokdarm gaat. Veel baby’s hebben hier last van. Dit is iets wat je niet direct merkt, omdat de voeding niet per definitie in de mond terechtkomt. Zolang de voeding in de slokdarm blijft, is er niet zoveel aan de hand. Dit noemen we verborgen reflux.

Gastro oesofageale reflux

Voluit noemen we reflux trouwens Gastro Oesofageale Reflux. Alleen als de baby erg veel klachten heeft van het spugen, kan het dat de huisarts je doorverwijst naar een specialist. Wist je dat ongeveer 10% van de baby’s last van reflux heeft? Reflux komt dus vaak voor en is niet per definitie zorgelijk.

Verborgen reflux is zelfs iets wat volwassenen kunnen hebben. Omdat je niet spuugt, heb je dan niet zo snel in de gaten dat er voeding van je maag naar je slokdarm terug gaat. Je kunt het zien als een manier van herkauwen van voeding, wat nodig lijkt voor de spijsvertering.

Baby geeft voeding terug, maar niet veel

Als de baby te gulzig drinkt, kan het zijn dat hij tijdens het drinken of erna een beetje melk terug geeft. Dit is niet te vergelijken met echt overgeven. De maag van je kindje is nog zo klein, hij heeft al snel te veel en stroomt als het ware over. Niets aan de hand, probeer de volgende keer minder aan te bieden.

Baby meisje met een fles melk in haar handen
Baby meisje met een fles melk in haar handen

De gulzige drinker

Als een baby gulzig drinkt en te veel voeding binnenkrijgt, krijgt het ook vaak lucht binnen. Vooral bij flesvoeding is dat de reden dat een boertje na het drinken ook echt een functie heeft. Als je de baby rechtop houdt en heel voorzichtig tegen zijn of haar rugje klopt, is het teveel aan lucht met een boertje er zo weer uit. Je ziet de baby als het ware opgelucht naar je lachen. 

Hoeveelheid melk

Als je de baby melk geeft in de vorm van flesvoeding dan kun je besluiten te bekijken of je te veel geeft. Dat kan een reden zijn dat de baby spuugt. Houd wel in de gaten of de baby goed groeit, want te weinig voeding geven is ook niet oké. Check ook of de baby goed plast, dat is een indicatie van een goed functionerend systeem.

Sterke melkstroom?

Geef je moedermelk, dan heb je geen invloed op de hoeveelheid melk die je geeft. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Wel kan de sterkste melkstroom ervoor zorgen dat je baby spuugt. Dit omdat hij of zij dan te grote slokken neemt, waardoor de slokdarm en de maag de hoeveelheid niet kunnen verwerken. 

Het is logisch dat je direct aan reflux denkt, zodra je baby spuugt. Maar dit kan ook een andere oorzaak of zelfs meer andere oorzaken hebben, het hoeft geen reflux te zijn. Zo kan het ook aan de voeding liggen en kan je kindje bijvoorbeeld last hebben van een allergie. En die sterke toeschietreflex kan debet zijn, waardoor de baby te snel drinkt.

Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft
Moeder die haar pasgeboren baby borstvoeding geeft

Melk indikken

Een remedie bij reflux is de melk indikken. Door een beetje melk aan te lengen met bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel ligt de voeding zwaarder op de maag. Hierdoor weet de dikkere voeding niet zo snel de weg terug naar de slokdarm te vinden. En gaat je kindje minder snel spugen.

Baby spugen na voeding zorgelijk?

Het is logisch dat je je als vader of moeder zorgen maakt als je kindje gaat spugen. Maar met deze tips zorg je ervoor dat de baby minder snel spuugt:

  • Laat je baby na elke voeding een boertje laten.
  • Zorg ervoor dat je kindje geen druk op de maag ervaart.
  • Masseer zo nodig het buikje voorzichtig.
  • Houd de baby rechtop, ook tijdens de voeding.
  • Probeer diverse houdingen uit.
  • Zorg voor rust als je de borst of een fles melk geeft.
  • Met een speen sabbelen na een voeding geeft baby’s rust.

Geef je borstvoeding? Veel moeders maken zich zorgen om al dan niet voldoende voeding. Niet nodig, je baby drinkt de hoeveelheid die hij op dat moment nodig heeft. Lees hier meer over in ons artikel baby voeden op verzoek of schema.

Zorg ervoor dat de borst waarmee je start leeggedronken wordt. De laatste melk van borstvoeding is namelijk vetter en daarom meer voedzaam. Uit één borst goed is beter dan een beetje uit twee, het is niet erg als het bij een lege borst blijft. 

Baby misselijk na voeden?

Als de baby de maaginhoud leegt door misselijkheid, dan kan er ook heel iets anders aan de hand zijn. Geef in dat geval meerdere keren een klein beetje voeding. Tussendoor goed rusten in een eigen bedje maakt dat je kindje tot rust komt en de dag kan verwerken. Spugen is ook voor baby’s niet fijn, zeker niet als het over de hele maaginhoud gaat. 

 Moeder die haar baby met een lepel voedt
Moeder die haar baby met een lepel voedt

Maak je je zorgen?

Gebeurt het één keer, dan is de maaginhoud legen niet zo heel erg. Gebeurt het vaker, dan is het niet zo raar dat je je als moeder of vader zorgen maakt.

Baby geeft over tijdens het voeden

Als de baby enorme honger heeft, kan het zijn dat hij te veel lucht binnenkrijgt. Kijk goed of je kindje geen lucht hapt. Vaak hebben kindjes het vrij snel onder de knie om effectief te drinken.

Verschillende houdingen

Varieer met hoe je je baby vasthoudt. Meer rechtop of juist niet, het is een beetje uitproberen wat de favoriete houding tijdens het voeden is van jouw baby. De meeste moeders en vaders hebben dit snel onder de knie.

Waarom spugen baby’s na een voeding?

Spugende baby’s zijn niet raar, die conclusie kunnen we wel trekken. Het is niet voor niets dat we er graag een doekje bij houden als we voeden. Vooral als een baby snel drinkt. Maar als de maag helemaal leeg gaat tijdens het spugen, vraag je je toch af of het kindje voldoende voedingsstoffen heeft binnengekregen. Ook dat is niet zo vreemd.

Een beetje spugen? Heel normaal!

We kunnen wel besluiten dat een beetje spugen normaal is. Zolang de baby niet de hele voeding terug geeft, merk je dat hij of zij er nauwelijks last van heeft. Denk je dat er wel pijn ervaren wordt, onderneem dan actie en vraag het na, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.

Baby jongen die zijn voeding uitspuugt
Baby jongen die zijn voeding uitspuugt

Van melk naar de vaste voeding!

De eerste maanden van het leven zijn baby’s helemaal gericht op het drinken van melk. Al dan niet van de borst. Zo ongeveer na een half jaar kunnen baby’s vaste voeding goed verteren. Grote kans dat de darmen dan sterk genoeg zijn en ontwikkeld en er meer in het leven komt dan alleen drinken. 

De vraag waarom spuugt de baby is dan vaak achterhaald. De sluitspier ontwikkelt zich ook steeds beter en omdat baby’s meer uren rechtop zitten en de baby niet meer alleen maar op de rug ligt, is de kans dat melk kan terugstromen steeds kleiner. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.