Baby onrustig na voeding

4 maande oude baby die uit een waterfles drinkt | Baby onrustig na voeding

We verlangen als ouder allemaal naar het beeld van een baby die na een goede voeding rustig en vredig in slaap valt. Een onrustige en huilende baby na het geven van voeding is een beeld waar we minder op hopen. Maar wat nou als jouw baby onrustig is na elke voeding? Of als je baby onrustig blijft na het voeden en misschien zelfs wel moet spugen? Help!

Als je baby heel onrustig is, kan je dat als ouder erg onzeker maken. Wat zijn de oorzaken van een onrustige baby na voeding? Wij delen in dit artikel alle ins en outs over onrust bij jouw baby en zetten de belangrijkste oorzaken op een rij. Kijk snel verder!

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Baby erg onrustig na voeding

Moe en voldaan heerlijk slapen gaan, daar hoop je op na een voeding. Is jouw baby erg onrustig na de voeding? Dan voelt dat erg vervelend, zeker omdat jouw kleintje nog niet goed kan aangeven wat eraan scheelt. Dit kan je als kersverse ouder behoorlijk aangrijpen. Als jouw spruit af en toe wat onrust heeft of huilt na een voeding, is dat volkomen normaal. De impact wordt zowel voor jou als je kleintje groter als jouw baby onrustig is na elke voeding.

Een baby die voeding krijgt
Een baby die voeding krijgt

Oorzaken onrustige baby na voeding

Een veel voorkomende oorzaak van een onrustige baby na voeding is darmkrampjes. Bij darmkrampjes kan je baby bijna ontroostbaar zijn na het voeden. Helaas horen deze vervelende krampen erbij omdat de darmpjes van jouw baby nog volop aan het ontwikkelen zijn. Wellicht kun je je troosten met de gedachten dat darmkrampjes bij jouw baby na drie tot zes maanden tot het verleden behoren.

Darmkrampjes kun je herkennen aan:

  • Een gespannen buikje
  • Het verkrampen van je baby, volledig strekken van het lijfje
  • Laten van veel windjes
  • Optrekken van de beentjes

Let er bij het voeden op dat je baby niet te veel lucht meehapt en geef je baby halverwege het voeden een rustmoment. Neem de tijd voor een boertje tussendoor. Ook kan een warme kruik of een warm badje wonderen doen bij krampjes.

Andere oorzaken voor een onrustige baby na voeding kunnen zijn:

  • Voedselallergie
  • Reflux

2 tot 3 procent van de baby’s heeft te maken met een koemelkallergie. Heeft jouw baby naast onrust na de voeding ook last van huidklachten en/of luchtwegklachten? Dan kan het zijn dat er sprake is van een koemelkallergie. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts of neem contact op met het consultatiebureau.

Een drie maanden oude baby die op een dekentje ligt
Een drie maanden oude baby die op een dekentje ligt

Baby moet spugen na voeding

Wat als je baby vaak moet spugen na de voeding? Reflux kan zorgen voor veel onrust na het eetmoment van je baby. Reflux is het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm en wordt veroorzaakt door de maagklep van je baby die nog niet helemaal goed werkt. Er zijn twee vormen van reflux, namelijk gewone reflux en verborgen reflux.

Bij een gewone reflux moet je baby vaak spugen na het eten terwijl je kleintje bij een verborgen reflux nauwelijks moet braken na het eten. De verzuurde melk in zijn maag komt wel naar boven maar zakt opnieuw. Hierdoor huilt jouw kindje veel na het eten en zul je hem veel zien slikken en hikken.

Reflux is een medische aandoening, ga dus met jouw kindje naar de huisarts als je het vermoeden hebt dat jouw baby reflux heeft.

Onrust regel of uitzondering?

Is jouw baby onrustig na verandering in voeding? Check dan even of je de juiste samenstelling hanteert, want een kleine afwijking kan zorgen voor ongemak na de voeding. Laat jouw spruit, in het geval van nieuwe voeding, een tijdje wennen. Als jouw kindje soms huilerig is of onrustig wordt na de voeding, besef dan dat dit er af en toe bij hoort. Is jouw baby al lange tijd onrustig en heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Onderneem dan actie en neem contact op met je huisarts of consultatiebureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.