Baby huilt na voeding

Huilende baby | Baby huilt na voeding

Een baby die huilt, is hartstikke normaal en geen reden tot zorgen. Het kan vervelend worden als je merkt dat jouw baby huilt op momenten dat alles goed zou moeten zijn, bijvoorbeeld als je baby huilt direct na de voeding.

We hopen allemaal op een tevreden boertje gevolgd door een lekker rustig slaapje. Wat nou als in plaats daarvan jouw baby huilt na de voeding? Hoe kan dat? Wat kun je in dat geval doen? Wij vertellen je er alles over in dit artikel, lees je mee?

Wil je meer weten over het voeden van je baby? Lees er dan alles over in ons artikel Voeding baby.

Baby huilt veel

Natuurlijk wil je een vrolijke baby die breed lachend door het leven gaat. Als je baby veel huilt kan dat een erg machteloos gevoel geven. De meeste huiltjes leer je als ouder al vrij snel herkennen. Het huilen bij honger, het huilen bij een volle luier, het huilen als je baby dichtbij je wil zijn. Na de eerste periode van het ouderschap herken jij de signalen van je baby vaak moeiteloos.

De meeste baby’s huilen gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Dat kan voelen als vrij veel. Troost je met de gedachte dat je baby steeds wat minder zal gaan huilen. Bij een leeftijd van twaalf weken huilen baby’s gemiddeld nog maar 1 tot 1,5 uur per dag. Hang on in there! De meeste huilbuien zijn redelijk snel weer gesust en de reden van de tranen is vaak snel weer weg te nemen.

Baby huilt na voeding en wil niet slapen

Maar wat als je baby huilt na de voeding en niet wil slapen? Het huilen na de voeding roept vaak veel verwarring op. Mijn baby heeft toch net gegeten? Hoe kan het dan dat hij huilt? Als je baby huilt direct na een voeding hoeft dit niet altijd te betekenen dat je kleintje nog meer eten wil. Veel moeders worden wel eens geconfronteerd met vragen als ‘waarom huilt mijn baby na de laatste voeding?’ of ‘waarom huilt mijn baby een uur na de laatste voeding alweer?’.

Een moeder die haar huilende baby vasthoudt
Een moeder die haar huilende baby vasthoudt

Meestal vliegt de tijd als je net ouder bent. Houd daarom het tijdstip van voeden goed in de gaten. Op die manier kun je bepalen hoe snel je baby na de voeding huilt. Als een baby huilt 2 uur na de voeding kan het zijn dat je kleintje alweer trek heeft. Op sommige dagen eet je spruit nou eenmaal wat meer of minder dan op andere dagen.

Als het vaker voorkomt dat je baby huilt ‘s avonds na een voeding of als je baby overdag binnen 1 uur of 1,5 uur na de voeding alweer huilt is het zinvol om alert te zijn. Huilt je baby veel maar weigert hij de fles of borst? Wordt er wild met de voetjes getrappeld en het lichaam vol gestrekt? Dan kan zomaar zo zijn dat je baby last heeft van darmkrampjes.

Huilen na voeding door darmkrampjes

Darmkrampjes komen vaak voor bij baby’s omdat het maag- en darmstelsel nog niet helemaal ontwikkeld is. Toch zijn er een aantal tips om die vervelende darmkrampjes te voorkomen, zodat je baby niet meer huilt direct na de voeding. Baby blij, jij blij!

  • Laat je kleintje halverwege de voeding even tot rust komen en neem de tijd voor de voeding;
  • 15 tot 10 minuten (pauzes niet meegeteld) is een ontspannen tijd voor een voeding;
  • Laat je kindje tijdens en na de voeding een boertje laten;
  • Zorg bij flesvoeding voor een goed gevulde speen zodat je baby minder lucht meehapt;
  • Masseer het buikje van je kleintje door met je handen zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken, met de klok mee;
  • Geef op de dag wat vaker een fles, maar met minder inhoud;
  • Leg een warme kruik op het buikje of geef je kleintje een lekker warm bad;
  • Bereid flesvoeding altijd zoals op de verpakking staat aangegeven. Een andere samenstelling kan krampjes geven.
Een moeder die haar pasgeboren baby uit de fles voedt
Een moeder die haar pasgeboren baby uit de fles voedt

Voed met aandacht

Houd tijdens het voedmoment je kleintje goed in de gaten en let op de signalen. Maak er een ontspannen moment van zonder haast, met aandacht voor elkaar. Alle tips opgevolgd en blijft je kleintje huilen na de voeding? Heel soms (2% tot 3% van de baby’s onder een jaar) komt het voor dat een baby last heeft van koemelkallergie. Raadpleeg bij twijfel altijd het consultatiebureau of je huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.