Ontwikkeling baby

Pasgeboren baby ligt op een dekentje | Ontwikkeling baby

Het magische moment is aangebroken, jouw baby ligt na negen maanden voor het eerst in jouw armen. Voor jou en je baby is de nieuwe werkelijkheid best even wennen.

Als kersverse ouder wil je het allerbeste voor jouw kindje zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen. Op allerlei gebieden welteverstaan. Motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling: ze zijn allemaal even belangrijk.

Hoe ziet al die ontwikkeling er uit? Wat staat jou en je kleintje allemaal te wachten? Wij vertellen je alle need to knows over de ontwikkeling van je baby, lees snel verder!

Motorische ontwikkeling baby

De motorische ontwikkeling van jouw baby verloopt in een aantal duidelijk te herkennen mijlpalen die plaatsvinden in de fase van baby naar peuter. We onderscheiden hierin ontwikkeling in fijne motoriek zoals vastgrijpen en grove motoriek zoals omrollen en lopen. Voor nu zullen we inzoomen op de ontwikkeling in grove motoriek.

De belangrijkste mijlpalen in de grof-motorische ontwikkelingen van je baby zijn:

  • Omrollen van de buik naar rug en omrollen van de rug naar het buikje;
  • Zelfstandig zitten;
  • Tijgeren en kruipen;
  • Lopen.

De eerste mijlpaal: het omrollen

De eerste mijlpaal, het omrollen, wordt volop geoefend vanaf de leeftijd van vier tot zes maanden. Als jouw kleintje rond de negen maanden is, dan lukt het omrollen waarschijnlijk al of lukt het binnenkort. Je kan dit stimuleren door met je kleintje te spelen. Rond dezelfde leeftijd dient ook de tweede mijlpaal, zelfstandig zitten, zich langzaam aan. Het zelfstandig zitten is een belangrijke tussenstap naar de volgende mijlpaal, het kruipen. In het begin zal het zelfstandig zitten nog vrij instabiel zijn. Rond de eerste verjaardag zal je spruit stabiel zelfstandig los kunnen zitten.

Voorbode: het kruipen

Maar, jouw kleintje zit vanaf dan zeker niet stil! De motorische ontwikkeling van jouw baby gaat in razendsnel tempo door. Vanaf zeven tot negen maanden begint jouw kleintje volop te tijgeren. Dit is een voorzichtige voorbode van het kruipen. Goed kruipen en met handen en voeten door het huis bewegen kan jouw baby als hij ongeveer vijftien maanden oud is. Check voordat jouw baby door het huis tijgert en kruipt nog even of jouw huis al helemaal klaar en veilig is voor deze nieuwe highlight.

Baby die vrolijk aan het rondkruipen is
Baby die vrolijk aan het rondkruipen is

De volgende mijlpaal: leren lopen

De volgende mijlpaal, leren lopen, is een bumpy road. Leren lopen gaat letterlijk gepaard met heel veel vallen en weer heel veel opstaan. Jouw spruit zal zich langzaam gaan optrekken aan meubelstukken en gaat van optrekken tot staan. Langs het meubelstuk worden de eerste stapjes voorzichtig gezet. De leeftijd dat een baby voor het eerst zelfstandig kan lopen varieert van een jaar tot vlak voor het tweede jaar, met achttien maanden als gemiddelde leeftijd.

Cognitieve ontwikkeling baby

Bij cognitieve ontwikkeling leert jouw baby om alle informatie uit zijn omgeving te verwerken, goed op te slaan en vervolgens deze kennis weer in te kunnen zetten. Cognitieve ontwikkeling van je baby heeft alles te maken met het leren en het denken. In de eerste drie maanden overleeft jouw baby met name op onderbewust handelen. Na drie maanden worden deze onbewuste handelingen langzaam vervangen door bewuste handelingen.

Ontwikkeling van het verstand van je kleintje en de ontwikkeling van zijn spraak, zijn onderdelen van cognitieve ontwikkeling. In de eerste maanden zal je kleintje meer en meer gaan brabbelen. Na vier maanden wordt het eerste voorzichtige gebrabbel volop gekir en zal je baby ook steeds vaker een gulle lach laten zien. Klets lekker terug en moedig jouw oogappeltje aan, zo leert hij het belang van taal. Tussen de eerste tien en twintig maanden zal jouw kleintje langzaam zijn eerste woordjes gaan zeggen.

Lichamelijke ontwikkeling baby

De lichamelijke ontwikkeling van jouw baby gaat ook razendsnel, maar dat is je vast al opgevallen. Wist je dat jouw baby als hij rond de achttien weken oud is bijna twee keer zo zwaar is als zijn geboortegewicht? En wist je dat een kindje in het eerste levensjaar maar liefst vijfentwintig centimeter groter is gegroeid?

Ook de botten van jouw baby ontwikkelen zich volop in het eerste jaar. De eerste maanden bestaan de botten van je spruit voornamelijk nog uit kraakbeen en water en voelen ze zeer zacht aan. Jouw kleintje legt dan ook met het grootste gemak een voetje in de mond of een beentje in de nek. Na zes maanden beginnen de botten langzaam te verbenen.

Baby die met zijn voetjes aan het spelen is
Baby die met zijn voetjes aan het spelen is

Sociaal emotionele ontwikkeling baby

Op sociaal emotioneel level ontwikkelt jouw baby ook volop. Wat kun je het eerste jaar verwachten aan sociale ontwikkeling bij jouw baby? In de eerste drie maanden zal jouw kindje langzaam sociale interesse gaan tonen. Jouw kleintje herkent steeds beter jouw gezichtsuitdrukkingen. Als jouw baby acht maanden oud is begint hij te ontdekken dat jullie gescheiden zijn. Vanaf de geboorte tot aan acht maanden heeft jouw oogappeltje zich altijd één met jou gevoeld. Nu hij leert dat jij weg kan gaan, kan je kleintje te maken krijgen met verlatingsangst en eenkennigheid.

Zintuiglijke ontwikkeling baby

Het is je vast niet ontgaan, jouw baby gebruikt al zijn zintuigen bij zijn ontwikkeling. Een baby leert van iedere nieuwe ervaring en gebruikt hierbij oren, ogen, neus en zijn mond. Vanaf de geboorte is jouw baby ontzettend nieuwsgierig en ook de zintuiglijke ontwikkeling van jouw baby gaat hierdoor in rap tempo. Door te tasten, voelen, proeven en te kijken leert jouw baby de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen.

Geestelijke ontwikkeling baby

Qua geestelijke ontwikkeling staat jouw baby het eerste jaar ook zeker niet stil. Sterker nog, de geestelijke ontwikkeling van je baby komt al de eerste weken van zijn leven volop tot uiting. Al vanaf de tweede maand kan je kleintje zijn oogjes scherpstellen en oogcontact maken. Hoe ouder hij wordt, hoe aandachtiger hij alles kan gaan volgen.

Bij vier tot zes maanden gaat je kindje doelbewuster bewegen en communiceren, om reacties uit te lokken. Langzaam leert jouw spruit ook oorzaak en gevolg kennen. Als jouw kindje tien maanden oud is, leert jouw baby imiteren en leert jouw kleintje begrijpen dat spullen en mensen er nog zijn, ook al ziet hij ze niet meer.

Zes maanden oude baby die nieuwsgierig in de camera kijkt
Zes maanden oude baby die nieuwsgierig in de camera kijkt

Ontwikkeling baby per week

Er valt ontzettend veel te vertellen over alle ontwikkelingen die een baby doormaakt. Benieuwd naar de motorische, cognitieve, sociale, lichamelijke én geestelijke ontwikkeling van jouw baby per week? Lees snel ons uitgebreide artikel: ontwikkeling baby per week!

Ontwikkeling baby per maand

Liever een overzicht van de mijlpalen in de ontwikkeling van jouw baby per maand? Vonden wij ook een prettig idee, lees ons uitgebreide artikel: ontwikkeling baby per maand.

Stop met vergelijken

Stiekem doen we het allemaal, onszelf vergelijken met anderen. Deze valkuil ligt ook op de loer als het gaat om de ontwikkeling van je baby. Cijfers gaan uit van een gemiddelde. Jouw baby is helemaal uniek en doet alles in zijn eigen tempo en dat is helemaal oké. Het enige wat je kan doen als ouder, is jouw baby helpen de beste versie van zichzelf te zijn.

Veelgestelde vragen

Wat leert een baby wanneer?

Wat een baby leert en wanneer leer je in ons uitgebreide blogartikel, waaronder: Motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling en ze zijn allemaal even belangrijk.

Hoe kun je de ontwikkeling van een baby stimuleren?

Je kunt de ontwikkeling van je baby stimuleren door tegen jouw baby te praten. Vertel alles wat je doet en gaat doen. Doe kleine spelletjes en zing, lach en flirt met je baby. Echt, het doet wonderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.