Ontwikkeling baby per week

Baby die op een dekentje ligt | Ontwikkeling baby per maand

Na 9 maanden is het eindelijk zover, je baby ligt veilig in je armen. Voor jouw baby is het best even wennen, die nieuwe onbekende, lichte en koude buitenwereld. Als mama wil je niets liever dan je baby leren kennen en begrijpen waar hij behoefte aan heeft.

Hoe zien de eerste weken er uit? Wat kun je verwachten? Wat maakt jouw baby allemaal door? Wij nemen je mee in de week tot week ontwikkeling van je baby, kijk snel verder!

Kijk ook naar ons uitgebreide artikel: Ontwikkeling baby of kijk in ons artikel over ontwikkeling van jouw baby per maand.

Na 9 maanden is het eindelijk zover, je baby ligt veilig in je armen. Voor jouw baby is het best even wennen, die nieuwe onbekende, lichte en koude buitenwereld. Als mama wil je niets liever dan je baby leren kennen en begrijpen waar hij behoefte aan heeft. Hoe zien de eerste weken er uit? Wat kun je verwachten? Wat maakt jouw baby allemaal door? Wij nemen je mee in de week tot week ontwikkeling van je baby, kijk snel verder!

Ontwikkeling baby 1 week

Als jouw baby 1 week oud is, verliest hij zijn navelstompje, het overgebleven stukje navelstreng nadat deze na de geboorte is doorgeknipt. Dit navelstompje is nu zwart geworden en laat binnenkort los. Dan zie je voor het eerst de navel van je baby en kun je volop genieten van zijn buikje. Je baby

ziet al scherp op 20 tot 25 cm afstand en reageert op geuren. Ook heeft hij deze week zijn eerste groeispurtje. Vaak gaat zo’n groeispurt gepaard met vragen om meer voeding, onrust en meer huilen. Dit noemen we een regeldag.

Ontwikkeling baby 2 weken

Als jouw baby 2 weken oud is, ziet hij de wereld nog in een waas maar kan al wel goed contrasten zien. Hij kijkt graag naar jouw gezicht en zal onbewust jouw uitdrukkingen imiteren. Ook kan het zijn dat je baby nog scheel kijkt. Geen zorgen, dit trekt allemaal nog bij als de hersenen beter gaan samenwerken met de ogen.

Ontwikkeling baby 3 weken

Je baby slaapt nu nog heel veel (ca. 16 uur per dag), waarschijnlijk op z’n ruggetje. Je mag hem als hij wakker is op z’n buikje leggen, zodat hij alvast zijn nek-, arm-, en rugspieren kan trainen (tummy time). Verder zul je merken dat je kleintje op zijn handjes begint te sabbelen, dat ziet er superschattig uit en doet je baby vaak om zichzelf te troosten. Bovendien heeft je baby zijn tweede regeldag dus houd rekening met een aanhankelijke, onverzadigbare baby die volop huilt. Gelukkig maar voor één of twee dagen, keep that in mind.

Ontwikkeling baby 4 weken

Let deze week goed op want je zou zomaar een eerste glimlach kunnen zien. Verder tilt jouw baby af en toe zijn hoofdje op en draait naar links en rechts. Als je geluk hebt hoor je deze week na al het gehuil tussendoor zijn eerste babygeluidjes, smelt!

Vier weken oude baby die op een groen kleedje ligt te slapen
Vier weken oude baby die op een groen kleedje ligt te slapen

Ontwikkeling baby 5 weken

Vanaf de vijfde week zal je baby je trakteren op zijn eerste echte glimlach. Hij lacht nu ook naar aanleiding van iets, meestal uit herkenning. Zijn oogjes lachen vrolijk mee en ook de babygeluidjes worden vast onderdeel van het repertoire.

Ontwikkeling baby 6 weken

Vanaf week 6 ontdekt je baby dat hij geluidjes kan maken. Hij zal hiermee dan ook vol aan de slag gaan dus schrik niet van veel gekir en ge-prrrt. Verder heeft je baby zijn derde regeldag en kan het zijn dat hij last heeft van darmkrampjes.

Ontwikkeling baby 7 weken

Nu je baby 7 weken oud is, past hij langzaam zijn slaapritme aan en slaapt hij wat langer achter elkaar. Het kan nog wel even duren voordat je baby doorslaapt maar het begin is gemaakt. Ook kan het opvallen dat je baby duimt voordat hij gaat slapen, dit geeft je baby rust. Maak je nog geen zorgen over de gevolgen van duimen op zijn gebit, dat is pas nodig bij het wisselen van de melktandjes.

Ontwikkeling baby 8 weken

Je baby begint in deze week zijn handen te ontdekken en te openen. Ook worden de beentjes gestrekt bij buikligging en maakt je baby steeds meer geluidjes. Gezellige boel dus bij 8 weken.

Baby met zijn handjes in zijn mond
Baby met zijn handjes in zijn mond

Ontwikkeling baby 9 weken

Jouw kleintje is met 9 weken ontzettend nieuwsgierig naar geluid en waar geluiden vandaan komen en kent het verschil tussen bekende en onbekende geluiden. Ook doet jouw baby jouw mondbeweging na, stimuleer hem door zelf overdreven te articuleren. Vanaf deze week gaat jouw kleintje ook kleuren zien en kan het zijn dat hij begint met brabbelen.

Ontwikkeling baby 10 weken

Als je baby 10 weken is, begint hij alles in z’n mond te stoppen en op die manier de wereld te ontdekken. Let dus goed op de omgeving! Verder begint zijn grijpreflex te ontwikkelen en rolt je baby misschien al op z’n zij. Ook wordt het tijd voor de slabbetjes want je baby kan vanaf nu behoorlijk gaan kwijlen door de kauwbewegingen die hij gaat maken.

Ontwikkeling baby 11 weken

Je baby ziet vanaf 11 weken steeds meer verschillende kleuren, vrolijke en felle kleuren zijn nu the bomb voor je kleintje. Een highlight is dat je baby vanaf nu jouw gezicht herkent, hello there! Hij begint nu ook een duidelijke voorkeur voor jou te ontwikkelen t.o.v. andere mensen in de omgeving. Tot slot mag je je spruit laten wennen aan slapen op zijn eigen knusse babykamer, als jullie er aan toe zijn kun je met de dutjes overdag beginnen en langzaam opbouwen naar de nachten.

Ontwikkeling baby 12 weken

Als je baby 3 maanden is kan dat voelen als een ontzettende mijlpaal. Je baby lacht, kirt en groeit stevig door en heeft vanaf nu veel behoefte aan de bekende drie r’en: rust, reinheid en regelmaat. Je baby wordt vanaf week 12 sociaal en ziet verschillen tussen bekende en onbekende gezichten. Daarnaast houdt hij z’n koppie stevig omhoog en wordt hij steeds sterker en beweeglijker.

Baby die zijn hoofdje probeert op te tillen
Baby die zijn hoofdje probeert op te tillen

Ontwikkeling baby 13 weken

De kans is groot dat het kapsel van je baby verandert nu je kleintje 13 weken is. Wellicht wordt de volle coupe verruilt voor zachte donshaartjes. Als jij je spruit optilt zul je merken dat hij zijn hoofdje steeds beter recht kan houden. In buikligging drukt jouw kleine krachtpatser zich tot wel 45 graden op, dat is nog eens gymnastiek!

Ontwikkeling baby 14 weken

Je kleintje wordt steeds sterker, als jouw baby 14 weken oud is gaat hij fanatiek zwaaien met zijn armpjes en beentjes. Dat gekronkel kan een flinke uitdaging zijn met aankleden en luiers verschonen. Jouw kindje doet deze week ook een schepje bovenop zijn daily gym-routine: er wordt meerdere malen per dag opgedrukt.

Ontwikkeling baby 15 weken

Als jouw baby 15 weken oud is ontdekt hij het spiegel kijken. IJdel? Welnee! Jouw kleintje is gewoon overtuigd dat hij een nieuw speelmaatje heeft dat alles nadoet wat hij ook doet. Dat is nog eens lekker spelen. Verder is jouw kleintje deze week druk bezig met naar speeltjes en objecten graaien, en heel misschien steekt hij zijn armpjes wel naar je uit als hij jou ziet. Smeltmoment!

Ontwikkeling baby 16 weken

Jouw baby is alweer 4 maanden uit, cliché maar waar; wat gaat de tijd snel. Wellicht heb jij het al gemerkt, die kleine spruit begint meer en meer een eigen willetje te ontwikkelen. De gym-routine is verrijkt met rollen van de buik of rug naar de zij, knap staaltje sport! Ook krijgt jouw baby vanaf 16 weken voorzichtig interesse in jouw eten, dat wordt binnenkort beginnen met oefenhapjes.

Moeder met haar vier maanden oude baby
Moeder met haar vier maanden oude baby

Ontwikkeling baby 17 weken

Als jouw kleine druktemaker 17 weken oud is, breidt zijn woordenschat in rap tempo verder uit. Hoorde je daar nou een ‘mamama’ of ‘dadada’? Echt beseffen wat hij allemaal brabbelt doet je kleine nog niet maar wat klinkt dat schattig! De toonhoogtes en volumes van het gebrabbel schieten ook vol de hoogte in als je baby 17 weken is, wat een pret. Doe zelf mee en moedig je kleintje vooral lekker aan, dat is goed voor zijn zelfvertrouwen en het verder ontdekken van het belang van taal.

Ontwikkeling baby 18 weken

Wist je dat jouw baby op de leeftijd van 18 weken ongeveer 2 keer zo zwaar is als zijn geboortegewicht? Jouw kleintje groeit ontzettend hard! Het wordt in huis steeds gezelliger, de eerste schaterlachmomenten van jouw kleintje vullen het huis én jouw hart met vreugde. Waren afgelopen week handen en voeten nog favoriet als speeltje, vanaf 18 weken onderwerpt jouw baby allerlei speeltjes aan grondig onderzoek. Ook kan het zijn dat jouw kleintje last krijgt van zijn tandjes. Au! Een bijtring en een zachte massage kunnen verlichting geven.

Ontwikkeling baby 19 weken

Nu je baby 19 weken is heeft hij allerlei nieuwe reflexen ontwikkelt die helpen bij zijn motorische ontwikkeling, bijvoorbeeld leren zitten en kruipen. Een van die reflexen is het zogenaamde Landau reflex. Dit reflex zul je herkennen als je vliegtuigje speelt met je kleintje. Uit reflex strekt heel het lijfje uit en tilt jouw kindje zijn hoofdje op. Verder zul je misschien merken dat jouw oogappeltje dingen begint te herkennen, zoals een favoriete knuffel.

Ontwikkeling baby 20 weken

Bij 20 weken is jouw baby zijn de eerste ienieminie kleertjes ontgroeid en dat is voor veel ouders even slikken. Het gaat zo snel! De meeste nesthaartjes is die kleine ook al kwijt, het eerste half jaar is alweer bijna voorbij gevlogen. Je kleintje begint met 20 weken te begrijpen waar geluid vandaan komt en herkent zijn eigen naam. Ook begint die kleine spruit volop te schudden met voorwerpen. Dit nodigt uit tot spelen! Beperk het aantal speeltjes wel tot maximaal vier stuks, anders zal je baby overdonderd raken.

Lachende baby onder een dekentje
Lachende baby onder een dekentje

Ontwikkeling baby 21 weken

Op de leeftijd van 21 weken begint jouw baby ook zachtere kleuren steeds beter te zien. Speeltjes worden fanatiek vastgegrepen. Jouw kindje is druk bezig met oefenen in de homegym, op het programma staat omrollen. Dit lukt nu misschien nog net niet helemaal maar als het lukt is het een absolute mijlpaal. Ook voor de veiligheid van je kleintje. De tijden van op dezelfde plek blijven liggen zijn voorbij als jouw baby zich eenmaal kan omrollen. Check in week 21 weer even of alles helemaal babyproof is voor deze nieuwe fase.

Ontwikkeling baby 22 weken

Als je baby 22 weken is, heeft je spruit waarschijnlijk een redelijk dag- en nachtritme opgebouwd. Je kindje is verder flink actief en strekt zijn armpjes voluit als hij op zijn buikje ligt. Als je hem oppakt

onder zijn oksels is de kans groot dat hij door zijn beentjes zakt en zich gaat afzetten, het zogenaamde bouncen. Heerlijk samen swingen dus deze weken.

Ontwikkeling baby 23 weken

Bij de leeftijd van 23 weken kan je baby diepte en afstand tot objecten steeds beter inschatten. Hij wil dan ook alles vastpakken en grijpt gretiger dan ooit naar brillen, haar en oorbellen. Om vervolgens niet zomaar meer los te laten. Een gewaarschuwde ouder telt voor twee. In de gym zal je spruit zijn hoofdje gaan optillen als hij op zijn rug ligt, die kleine krachtpatser.

Ontwikkeling baby 24 weken

Met 24 weken krijgt jouw baby steeds meer oog voor detail, een klein knoopje op jouw blouse wordt een aanhoudende bron van inspiratie. Verder blaast jouw oogappeltje belletjes met zijn mond en heeft daar de grootste lol mee. Objecten worden herkend, ook als die kleine maar een deel van bijvoorbeeld zijn lievelingsknuffel ziet. Kiekeboe!

Baby die met zijn teddybeer aan het spelen is
Baby die met zijn teddybeer aan het spelen is

Ontwikkeling baby 25 weken

Rond 25 weken ontwikkelt jouw baby een sterker eigen willetje. Het lukt hem ook steeds beter om met klanken, gebaren en geluiden uit te drukken wat hij wel (of niet!) wil. Ook gaat jouw spruit vanaf 25 weken speeltjes expres op de grond gooien, een leuk spelletje volgens die kleine deugniet. Op sociaal vlak kan het zijn dat jouw kindje zich wat ongemakkelijk voelt in grote groepen, dat kan een voorbode zijn van de eenkennigheidsfase.

Ontwikkeling baby 26 weken

Jouw baby is alweer een half jaar oud, hoera! Jouw spruit begrijpt met 26 weken al best veel woordjes en communiceert er lustig op los. Verder kan je kleintje steeds beter zelfstandig zitten. Misschien heeft je kindje veel last van doorkomende tandjes. Massages, een bijtring en veel liefde helpen dit te verlichten. Jouw baby mag nu langzaam gaan wennen aan vast voedsel en dat levert heel veel gekke bekken op. Houd je camera bij de hand, thank us later.

Tijd vliegt

Jouw baby groeit als kool. Probeer als kersverse ouder ook wat tijd voor jezelf te nemen, zodat je optimaal kunt genieten van je kleintje. Want de clichés zijn waar, de tijd vliegt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.