Ontwikkeling baby per maand

Schattige baby voor ontwikkeling per maand

En dan is het zover, na negen maanden groeien in de buik is jouw baby geboren. Wat een mijlpaal! Maar hier stopt de groei van jouw baby natuurlijk niet. Integendeel, die is pas net begonnen. De komende 12 maanden ontwikkelt jouw kleintje zich razendsnel van baby naar dreumes.

Hoe verloopt de ontwikkeling van jouw baby van maand tot maand? Wij geven je een beknopt en helder overzicht, lees snel verder!

Tip: Wil je een totaal overzicht van de ontwikkeling van jouw baby? Kijk dan op ons uitgebreide artikel: Ontwikkeling baby of kijk in ons artikel over ontwikkeling van jouw baby per week.

Ontwikkeling baby 1 maand

De 1e maand van jouw baby bestaat voornamelijk uit eten, slapen, groeien en huilen. Ondertussen is jouw kleintje vooral aan het wennen aan de wereld om hem heen.

Ontwikkeling baby 2 maanden

Als je baby tussen de 1 en 2 maanden oud is, zal hij al wat langer wakker kunnen blijven en iets meer meekrijgen van de buitenwereld. Hij kan zijn ogen beter scherpstellen en je kunt wellicht al oogcontact maken, hello cutie!

Ontwikkeling baby 3 maanden

Bij de leeftijd van 3 maanden begint jouw baby sociale interesse te tonen en leert hij zijn hoofdje omhoog houden. Vanaf de 3e maand ziet jouw baby in kleur en reageert hij op de klank van je stem en gezichtsuitdrukkingen.

3 maanden oude baby met zijn hoofdje omhoog
3 maanden oude baby met zijn hoofdje omhoog

Ontwikkeling baby 4 maanden

Als je kleintje 4 maanden is, wordt het eerste voorzichtige gebrabbel langzaam vervangen door volop gekir. Reageer hierop en doe hem gerust na, zo leert jouw baby hoe belangrijk taal is. Als het goed is, zijn met 4 maanden ook de ergste darmkrampjes achter de rug.

Ontwikkeling baby 5 maanden

6 maanden oude baby die zijn beentje strekt
6 maanden oude baby die zijn beentje strekt

Als je baby 5 maanden is, zal de dagelijkse gymnastiek vruchten af gaan werpen. Jouw spruit is druk aan het oefenen om om te rollen en zal liggend zijn armpjes en beentjes gaan strekken. Ook zal je baby waarschijnlijk beginnen met grijpen. Haren en oorbellen zijn hierbij vaak favoriet, just saying.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Het eerste half jaar is vast voorbij gevlogen! Jouw baby kan nu omrollen en is waarschijnlijk volop aan het brabbelen en aan het lachen. Wellicht heeft hij wat last van doorkomende tandjes, waardoor je kleintje iets huileriger kan zijn.

Ontwikkeling baby 7 maanden

Bij 7 maanden leert jouw baby om zelf (met wat steun) rechtop te zitten. Wellicht is jouw spruit ook al volop aan het tijgeren. Communiceren gaat makkelijker en je baby leert dat zijn acties een reactie oproepen bij anderen.

Ontwikkeling baby 8 maanden

Als jouw baby 8 maanden oud is, kun je te maken krijgen met verlatingsangst en eenkennigheid. Hele normale emoties die gelukkig ook weer voorbij gaan. Jouw kleintje heeft zich vanaf de geboorte één gevoeld met jou en de wereld en begint nu te leren dat jullie gescheiden zijn.

Ontwikkeling baby 9 maanden

Voor veel ouders een nieuwe mijlpaal, jouw spruit leert kusjes geven. Daar krijg je natuurlijk geen genoeg van. Ja baby van 9 maanden kan beginnen met zichzelf optrekken, check dus of je huis ook hiervoor al helemaal babyproof is.

Baby aan het rondkruipen
Baby aan het rondkruipen

Ontwikkeling baby 10 maanden

Kruipen op handen en voeten gaat nu je baby 10 maanden oud is lekker vlot. Het praten gaat steeds beter, je kleintje kan je na gaan praten en medeklinkers gaan combineren. Ook zul je langzaam echte haartjes spotten op dat lieve kleine bolletje.

Ontwikkeling baby 11 maanden

Rond de 11 maanden begint jouw baby het woordje ‘nee’ te begrijpen. Of hij er ook altijd naar luistert, is nog even de vraag. Jouw kleintje maakt dingen duidelijk door te wijzen en kan zichzelf steeds beter optrekken. Ook kan jouw spruit langzaam dingen heel precies vasthouden tussen zijn wijsvinger en duim, dit wordt ook wel de pincetgreep genoemd.

Ontwikkeling baby 12 maanden

Hoera, jouw baby is alweer 1 jaar! Jouw kleintje heeft ontzettend veel geleerd en is hard gegroeid. Tussen de 10 en 20 maanden zal hij zijn eerste woordjes gaan zeggen, wellicht is de eerste ‘papa’ of ‘mama’ inmiddels wel gevallen. Misschien heeft jouw oogappeltje ook al leren lopen en kan hij langzaam al een beetje praten.

Eigen tempo

Hoe prettig een overzicht ook kan zijn om gevoel te geven van wat je te wachten staat, onthoud dat iedere baby anders is en dat jouw kindje groeit in zijn eigen tempo. Schrik dus niet als sommige dingen wat langer duren of juist al vlugger gebeuren. Jouw baby is volkomen uniek, maar dat wist jij als ouder natuurlijk allang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.