Hoe lang mag een baby slapen?

Een baby die ligt te slapen | Hoe lang mag een baby slapen

Baby’s slapen veel, dat is een feit. Slapen is natuurlijk ook ontzettend belangrijk voor een kleintje, al dat groeien kost ontzettend veel energie! En het verwerken van alle nieuwe indrukken net zo. Maar hoe lang mag een pasgeboren baby eigenlijk slapen? En hoe lang kan de mini zonder voeding? Wij zochten het voor je uit en praten je helemaal bij. Lees snel verder en ontdek alles over hoe lang een baby mag slapen!

Hoe lang mag een baby slapen ’s nachts?

De eerste maand van jouw kleine spruit bestaat voornamelijk uit eten, slapen, groeien en huilen, en is zowel voor jou als je kleintje een erg intensieve periode. Elkaar leren kennen, alle nieuwe indrukken, wennen aan de wereld; wat een energie moet dat kosten. Helemaal niet gek hoeveel een baby slaapt dus.

Een baby die ligt te slapen met een stervormig nachtlampje
Een baby die ligt te slapen met een stervormig nachtlampje

Wist je dat een baby wel zestien tot twintig uur per dag slaapt? Maar een baby slaapt toch nooit teveel? Eigenlijk niet natuurlijk, want slapen is hartstikke gezond voor een baby. Tijdens een diepe slaap worden er groeihormonen aangemaakt, jouw oogappeltje groeit dus lekker tijdens al die dutjes. Normaal gezien doet een baby slaapjes van zo’n twee tot vier uur. Hierna wordt je kleintje wakker en is het dinner-time.

Een baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Als we kijken naar de vraag hoe lang een baby mag slapen ’s nachts, dan geldt hierop hetzelfde antwoord als overdag. Na een slaapje van twee tot vier uur meldt je kleintje zich als het goed is voor een voeding. Dit merk je doordat hij sabbelt op zijn handjes of zoekbewegingen maakt met zijn mondje. Door goed op je kleintje te letten leer je vanzelf de signalen kennen.

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

Maar wat als jouw kindje langer doorslaapt, is dat dan erg? Mag je je baby laten slapen?Hoe lang mag een baby slapen eigenlijk zonder voeding? Als jouw spruit langer achter elkaar slaapt dan twee tot vier uur, dan is het verstandig om jouw kindje na vier uur zelf te wekken voor een voeding. Zo weet je zeker dat je baby voldoende drinkt en alles binnen krijgt om goed te groeien.

Hoe lang mag een pasgeboren baby slapen?

Het ’s nachts wekken van je pasgeboren baby voor de voeding kun je doen totdat jouw kleintje twee tot drie maanden oud is. Hierna gaat jouw oogappeltje een dag- en nachtritme ontwikkelen en als het goed is – fingers crossed – vanzelf wat langer achter elkaar doorslapen in de nachten.

Pasgeboren baby met speen in de mond
Pasgeboren baby met speen in de mond

Als jouw spruit een half jaar is, heeft hij waarschijnlijk al genoeg aan twee slaapjes overdag. Hoe lang die ongeveer duren wisselt sterk en is van baby tot baby verschillend. Hou ouder jouw kindje wordt, hoe langer hij ’s nachts doorslaapt. Langzaam maar zeker zul je beetje en beetje weer jouw normale ritme terug gaan krijgen. Maar vergeet niet om ook tijdens de vermoeiende eerste maanden van elkaar te genieten. Alle clichés zijn waar en zeker het cliché dat de babytijd voorbij vliegt.

Dream Big

Ieder kindje is uniek, de gebruiksaanwijzing verschilt dan ook van baby tot baby. Ook het eet- en slaapritme is bij ieder kindje anders. Trek je dus niet te veel aan van hoe alles hoort te gaan. Want één ding leren we al snel als we ouders worden, het leven wordt een stuk makkelijk als je los laat hoe dingen zouden moeten. Met kinderen loopt het altijd anders dan gepland. C’est la vie en dat is prachtig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.