Baby Verkouden

Portret van een baby | Baby verkouden

Verkoudheid is nooit een pretje. Bij jezelf niet maar zeker niet als je baby ineens flink verkouden blijkt te zijn. Als je baby heel verkouden is, kan dat je als kersverse ouder behoorlijk radeloos maken. Meestal is een verkoudheid vrij onschuldig en gaat deze vanzelf weer over. Gelukkig maar! Wat kun je ondertussen doen om je verkouden baby wel goed te laten slapen en om de klachten te verminderen? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen zoals ‘hoe lang is een baby verkouden?’ en delen we onze beste tips over wat te doen als je baby verkouden is, kijk snel verder!

Help, mijn pasgeboren baby is verkouden

Als je pasgeboren baby verkouden is kun je daar behoorlijk van schrikken. Als ouder wil je jouw mini-me tegen alles beschermen. Voor veel jonge papa’s en mama’s is het dan ook echt even slikken als hun baby van bijvoorbeeld 1 maand ineens verkouden is. Toch is het vrij normaal, meestal onschuldig en gaat het in veel gevallen vanzelf weer over. Hoe zit het ook alweer precies?

Verkoudheid is een virus waardoor het neusslijmvlies, de keel en de bijholten van je kleintje ontstoken raken. Er zijn tal van verschillende soorten van het verkoudheidsvirus, vandaar dat jonge kids regelmatig verkouden worden. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht, of via menselijk contact (knuffels) of via handen (aangeraakt speelgoed). Omdat jouw baby nog geen weerstand heeft opgebouwd tegen de verschillende verkoudheidsvirussen kan je baby tot wel 10 keer per jaar verkouden worden.

Baby meisje in een draagzak bij haar moeder
Baby meisje in een draagzak bij haar moeder

Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Als je pasgeboren baby verkouden is wil je het liefst alle lasten zo snel mogelijk verlichten, dat begrijpen we. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen, wij delen onze beste tips voor als je baby verkouden is:

● Let extra goed op de hygiëne, verschoon het bedje regelmatig en houd het gezicht en de handen van je baby goed schoon;

● Ventileer voldoende zodat er frisse, schone lucht in huis is;

● Zorg ervoor dat je kleintje genoeg drinkt;

● Gebruik neusdruppels en neusspray op basis van zoutoplossing. Bij de drogisterij zijn er speciale neusdruppels en neussprays voor baby’s te koop. Ook is er een speciale neuszalf voor jouw kleintje te koop, die helpt om de neus van je kindje vrij te maken;

Moeder geeft haar zoontje een neusspray tegen verkoudheid
Moeder geeft haar zoontje een neusspray tegen verkoudheid

● Zet de verwarming niet hoger en pak je kleintje niet te veel in met te warme kleding. Vaak krijgen we de neiging om ervoor te zorgen dat een verkouden baby lekker is ingepakt. Maar doordat een pasgeborenen die verkouden is vaak koorts of verhoging heeft, werkt te warme kleding of een te warme temperatuur eerder averechts. Houd voor de slaapkamer, ook bij verkoudheid, een temperatuur aan van 16 tot 18 graden.

Over de slaapkamer gesproken, goed slapen en verkoudheid gaan zelden hand in hand. Hoe zorg je ervoor dat je baby beter slaapt als hij verkouden is?

Een verkouden baby goed laten slapen

De nachtrust van jouw kleine spruit is altijd belangrijk. Zeker als je kindje verkouden is, wil je dat de nachtrust optimaal is. Hoe kun je een verkouden baby zo goed mogelijk laten slapen? Het kan helpen als je het hoofdeinde van het matrasje iets omhoog doet met een opgerolde handdoek of kussen onder het matras.

Op deze manier kan het slijm wat naar beneden zakken zodat je kindje beter slaapt. Let echter op dat je de handdoek of het kussen niet direct in het bedje bij jouw kleintje legt, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Een grootmoeders tip is om een doorgesneden ui naast het ledikantje van je baby te leggen, dit zuivert de lucht en maakt het ademhalen makkelijker. Misschien niet zo’n heel fris idee maar alles voor een goede nachtrust, nietwaar?

Pasgeboren baby die lekker ligt te slapen op een roze deken
Pasgeboren baby die lekker ligt te slapen op een roze deken

Hoe lang is een baby verkouden?

Een verkoudheid gaat meestal gelukkig vanzelf weer over, normaal gesproken binnen 1 à 2 weken. Als de verkoudheid hierna niet over gaat raadpleeg dan een huisarts. Meer weten over de symptomen van verkoudheid bij baby’s en wat te doen bij langdurige verkoudheid bij je baby? Lees hier alles over verkoudheid bij een baby en bij welke klachten je een huisarts moet inschakelen.

Houd je hoofd koel

Houd als je kleintje verkouden is vooral je hoofd koel en profiteer van de beste tips die we in deze blog met je deelden. Een extra dosis liefde en aandacht doen de rest, hiermee is jouw spruit vast razendsnel weer helemaal de oude.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.